ΟΕΝΓΕ: “Το δημόσιο σύστημα Υγείας οδηγείται σε κατάρρευση”

Posted on March 27, 2012 by

2


Του Β. Βενιζέλου, από την Αυγή

Την επέκταση των επισχέσεων εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς και την άρνησή τους να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προανήγγειλε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημ. Βαρνάβας, ο οποίος υποστήριξε ότι τα οικονομικά του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δεν έχουν δυνατότητα να αντέξουν πέραν από τις αρχές του καλοκαιριού.

Δεν αντέχει ο ΕΟΠΥΥ πέραν των αρχών του καλοκαιριού, υποστηρίζει η ομοσπονδία των γιατρών του ΕΣΥ

Ο Δημ. Βαρνάβας εξέφρασε τη διαμαρτυρία των γιατρών του ΕΣΥ για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους για τις εφημερίες του Δεκεμβρίου του 2011, του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου του 2012, ενώ τόνισε ότι ο υπουργός Υγείας δεν μπορεί να κάνει πολιτική για το ΕΣΥ με πρόστιμα εις βάρος των νοσοκομειακών γιατρών για τις χειρόγραφες συνταγογραφήσεις.

Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ παρουσίασε διεξοδικά την πρόσφατη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: “Αυξάνεται δραματικά η ζήτηση στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, λόγω της πλήρους αποδιοργάνωσης της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης που έχει προκαλέσει ο ΕΟΠΥΥ, δεν προσλαμβάνεται πλέον μόνιμο προσωπικό στο ΕΣΥ ούτε αντικαθίστανται όσοι αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης, δεν εξασφαλίζεται η στοιχειώδης επάρκεια υλικών, φαρμάκων και αντιδραστηρίων, συχνά ούτε και η δυνατότητα σέρβις στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων, περικόπτονται συνεχώς τα κονδύλια των εφημεριών και τίθεται σε διαρκή κίνδυνο η ασφαλής ιατρική κάλυψη του επείγοντος περιστατικού, γίνεται καθεστώς η εργασιακή και μισθολογική εξόντωση όλου του προσωπικού, ενισχύεται η ‘εισπρακτική’ λογική στα νοσοκομεία και η οικονομική ‘αφαίμαξη’ των ασθενών και το μοναδικό μέλημα του υπουργού Υγείας και των ‘πραιτωριανών’ του είναι να λειτουργούν αποδοτικά τα ταμεία και τα λογιστήρια και να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η ηλεκτρονική κοστολόγηση κάθε ιατρικής και νοσηλευτικής πράξης”.

Αναστολή πίστωσης από τους φυσικοθεραπευτές

Την ίδια στιγμή, τοις μετρητοίς θα πληρώνουν από την 1η Απριλίου οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ τις υπηρεσίες των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών, καθώς οι τελευταίοι διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στην καταβολή των αμοιβών τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) Παν. Μπουζικάκο, υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία, όπως ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), τα οποία δεν έχουν καταβάλει αμοιβές από το 2010!

Οι φυσικοθεραπευτές όλης της χώρας προχωρούν επίσης την ερχόμενη Δευτέρα σε συμβολικές καταλήψεις των γραφείων του ΕΟΠΥΥ, ανά περιφέρεια, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 2 μ.μ.

Τέλος, ο ΠΣΦ διαμαρτύρεται για την εξαίρεση των φυσικοθεραπευτών του δημοσίου συστήματος Υγείας από τους κλάδους στους οποίους θα χορηγηθεί το ανθυγιεινό επίδομα εργασίας μετά την έκδοση σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης.