Περί συνδικαλιστικής ηθικής

Posted on April 9, 2013 by

0


Από το Δ.Σ. του Συλλόγου εργαζομένων του Υπουργείου Υγείας λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση – ενημέρωση προς την ΑΔΕΔΥ, την οποία και αναρτούμε:

ΠΡΟΣ: Εκτελεστική Επιτροπή ΑΔΕΔΥ

Συνάδελφοι,

θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα παρακάτω:

Στα μέσα του Ιανουαρίου, το εκλεγμένο μέλος της ΔΑΚΕ Υπουργείου Υγείας και εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΑΔΕΔΥ κ. Κακολύρης Στάθης, με δική του πρωτοβουλία και χωρίς να ενημερώσει κανέναν, «κατέβασε» το πανό του Συλλόγου το οποίο ήταν αναρτημένο στην κεντρική είσοδο του κτηρίου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου για περισσότερο από ένα χρόνο. Την αμέσως επόμενη μέρα από την απόσυρση του πανό, ο κ. Κακολύρης προσήλθε οικειοθελώς στο τμήμα όπου εργάζεται ο Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου κ. Σολδάτος Δημήτριος και του ανέφερε ότι το πανό το κατέβασε έπειτα από τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον κ Κοττάκη (συνάδελφος από το Γραφείο των Εκτάκτων Περιστατικών ο οποίος έκανε την βάρδια του εκείνη τη στιγμή) γιατί πρόκειται να γίνουν εργασίες εξωτερικά του κτιρίου (αρχικά επικαλέστηκε εργασίες ελαιοχρωματισμού ενώ στην συνέχεια έκανε λόγω για αλλαγή των κουφωμάτων). Την ίδια ημέρα ρωτήθηκε από τον κ. Σολδάτο ο Προϊστάμενος των Τεχν. Υπηρεσιών κ. Κουτσούκος σχετικά και όπως του ανέφερε, δεν γνώριζε τίποτα για τις επικείμενες εργασίες εξωτερικά του κτηρίου. Στην Γεν. Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε ενόψει της Γενικής Απεργίας της 20ης Φεβρουαρίου, όταν έγινε αναφορά για το συγκεκριμένο γεγονός από τον Γεν. Γραμματέα του Συλλόγου, τον Πρόεδρο κ. Μίχο Ιωάννη καθώς και από την Αντιπρόεδρο κα Φράγκου Καλλιόπη, ο κ. Κακολύρης ισχυρίστηκε ότι την ημέρα που κατέβασε το πανό είχε πολύ δυνατό αέρα και το κατέβασε για να μην πέσει…

Σύμφωνα με μαρτυρία του Προέδρου του Συλλόγου κ. Μίχου, λίγο καιρό πρίν ο κ. Κακολύρης κατεβάσει το πανό, ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου κ. Καλλίρης Πελοπίδας είχε ζητήσει από τον ίδιο προσωπικά να κατέβει το πανό και του απάντησε ότι δεν είναι ένα θέμα για το οποίο θα αποφασίσει μόνος του. Όπως χαρακτηριστικά του ανέφερε, «είναι καθαρά θέμα που αφορά το σώμα της Γεν. Συνέλευσης».

Το πανό είχε αναρτηθεί έπειτα από απόφαση που προέκυψε από το σώμα της Γεν. Συνέλευσης του Συλλόγου. Το Δ.Σ. του Συλλόγου από την πλευρά του είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει τις αποφάσεις που προκύπτουν από αυτή. Ως εκ τούτου, για το «κατέβασμα» του πανό θα έπρεπε να ενημερωθεί το Δ.Σ. του Συλλόγου και στη συνέχεια να συγκληθεί Γεν. Συνέλευση, να ενημερωθεί το σώμα και αν συναινούσε στο κατέβασμα του πανό να προχωρήσει το Δ.Σ. στην υλοποίηση της απόφασης. Ενημερωτικά σας αναφέρουμε ότι το πανό για το οποίο γίνεται λόγος, είναι αρκετά μεγάλο όσον αφορά τις διαστάσεις του και είχε αγοραστεί με χρήματα από το ταμείο των μελών του Συλλόγου πριν μερικά χρόνια αντί του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των επτακοσίων ευρώ (700 €). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και το 2008, σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιοτέρων μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου αλλά και ομολογία του ίδιου του κ. Κακολύρη, έπειτα από παραινέσεις της τότε πολιτικής ηγεσίας ο κ. Κακολύρης είχε ξανακατεβάσει το ίδιο πανό και το είχε κρατήσει σε δικό του χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα αρνούμενος να το επιστρέψει στο Σύλλογο όπου και ανήκε.

Στην προκειμένη περίπτωση είχε περάσει περισσότερο από ένας μήνας από την ενέργεια του κ. Κακολύρη και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Προέδρου του Συλλόγου αρχικά για την επανατοποθέτηση του πανό και στη συνέχεια απλά για την επιστροφή και μόνο του πανό στο Σύλλογο όπου ανήκε, ο κ. Κακολύρης αρνούνταν πεισματικά να το επιστρέψει. Εν τω μεταξύ, είχε προηγηθεί και μία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου στην οποία είχε συζητηθεί το θέμα και είχε αποφασισθεί το πανό να επανατοποθετηθεί το συντομότερο δυνατόν από το άτομο που το κατέβασε γιατί πλέον ήμασταν υπόλογοι και στα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου τα οποία είχαν εκφράσει έντονα τον αποτροπιασμό τους για την συγκεκριμένη ενέργεια του κ. Κακολύρη, η οποία έγινε σε μία περίοδο κατά την οποία το κλίμα ήδη ήταν πολύ «βαρύ» λόγω Διαθεσιμότητας / Κινητικότητας, περίοδο κατά την οποία βρέθηκαν ουσιαστικά στο δρόμο εξήντα επτά (67) συνάδελφοί μας, με το μέλλον τους να διαγράφεται αβέβαιο.

Την 20η Φεβρουαρίου, ημέρα Γεν. Απεργίας και ενώ βρισκόμασταν εξωτερικά του Υπουργείου με σκοπό να στηρίξουμε την απεργία και  παροτρύνοντας όσους συναδέλφους προσέρχονταν για να εργασθούν, να απεργήσουν, προσήλθε στο χώρο ο κ. Κακολύρης κατά τις 10:00. Ο κ. Κακολύρης δεν συμμετείχε σ’ αυτή μας την προσπάθεια και γενικώς δεν στήριξε την απεργία ενώ αδιαμφισβήτητο είναι και το γεγονός ότι δεν ασκεί τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος εκπρόσωπος του Συλλόγου μας στην ΑΔΕΔΥ. Ο Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου κ. Σολδάτος καθώς και η Αντιπρόεδρος κα Φράγκου Καλλιόπη άδραξαν την ευκαιρία (που ήταν και άλλα μέλη του Συλλόγου παρόντα) και του ζήτησαν τουλάχιστον να επιστρέψει το πανό στο γραφείο του Συλλόγου (το οποίο απέκρυπτε για τουλάχιστον ένα μήνα), λέγοντάς του ότι αφού δεν το επανατοποθετεί ο ίδιος, θα το αναρτήσουμε τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. Ο κ. Κακολύρης αφού πρώτα ξεκαθάρισε / δήλωσε ότι δεν συζητάει με συριζαίους, απάντησε ότι δεν μπορεί να το φέρει πίσω την ίδια ημέρα και ο κ. Σολδάτος του είπε χαρακτηριστικά «φέρε το αύριο ή μεθαύριο δεν σου είπαμε να το φέρεις σήμερα». Τότε ο κ. Κακολύρης με αλαζονικό ύφος απάντησε προκλητικά: «θα το φέρω όποτε γουστάρω εγώ και αν θέλω». Στη συνέχεια ακολούθησε αντιδικία μεταξύ του κ. Σολδάτου και του κ. Κακολύρη. Ο κ. Κακολύρης έπειτα από λίγα λεπτά και ενώ το επεισόδιο θεωρείτο λήξαν, απευθύνθηκε στους παρευρισκομένους υπαλλήλους της Ασφάλειας του Υπουργείου με σκοπό να χρησιμοποιήσει κάποιον ως μάρτυρα για το συμβάν. Τις επόμενες ημέρες και υποκινούμενος από συγκεκριμένα πρόσωπα, έκανε καταγγελία / αναφορά κατά του Γεν. Γραμματέα του Συλλόγου με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος ο κ. Σολδάτος να περάσει πειθαρχικό. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Μετά από τα παραπάνω θα θέλαμε τη συνδρομή σας για την αντιμετώπιση της αντισυνδικαλιστικής συμπεριφοράς του συγκεκριμένου ατόμου.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Σημ. των διαχειριστών του Αριστοτέλους 17:

Η ανάγνωση της ανακοίνωσης μας οδηγεί σε ορισμένες εύλογες απορίες και παρατηρήσεις:

1. Ίσως το πανό του Συλλόγου Εργαζομένων που ζητούσε την παραμονή των υπηρεσιών του Υπουργείου στο κτήριο της Αριστοτέλους 17-19 και τη μη μετεγκατάσταση στο νέο κτήριο στο Μαρούσι, να μη φαίνεται σημαντικό στα μάτια κάποιου τρίτου. Πόσω μάλλον όταν το κτήριο στο Μαρούσι οδεύει ολοταχώς για ξεπούλημα. Όμως το ζήτημα που ανακύπτει έχει να κάνει με την (αυτόκλητη ή μετά από εντολές άνωθεν, όπως καταγγέλλεται στην ανακοίνωση) ενέργεια ενός εργαζόμενου να κατεβάσει το πανό, αγνοώντας το ρόλο του ως εργαζόμενος και μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων περί σεβασμού των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης και αδιαφορώντας για το -όποιο- κόστος.

2. Η παραπάνω ενέργεια καθίσταται ακόμα σοβαρότερη, εφόσον πρόκειται για εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. και εκπρόσωπο του Συλλόγου στην ΑΔΕΔΥ.

3. Εξίσου σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι το ίδιο το Δ.Σ. του Συλλόγου (ακόμα και τα εκλεγμένα μέλη της παράταξης στην οποία ανήκει ο συγκεκριμένος εκπρόσωπος) καταγγέλει τις πρακτικές του και την εν γένει στάση του απέναντι στις κινητοποιήσεις και τις συνδικαλιστικές διαδικασίες.

4. Μας φαίνεται αδιανόητο ότι μέλος του Δ.Σ. και εκπρόσωπος του Συλλόγου στην ΑΔΕΔΥ καταγγέλλεται από τους υπόλoιπους συνδικαλιστές ότι δεν ασκεί τα καθήκοντά του! Όσοι τον ψήφισαν άραγε το γνωρίζουν;

5. Θεωρούμε απαράδεκτο, μέσα στις συνθήκες στις οποίες ζούμε και δουλεύουμε, με την επίθεση που βιώνουμε καθημερινά, με την κατάργηση του τεκμηρίου αθωότητας, με την αυτοδίκαιη αργία να απειλεί όποιον αντιμετωπίζει πειθαρχικά παραπτώματα, ένας συνδικαλιστής να κάνει αναφορά κατά συναδέλφου, αποδεχόμενος ή επιδιώκοντας την απόλυσή του.

Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πώς, μετά από τις συγκεκριμένες καταγγελίες, ο εν λόγω συνδικαλιστής μπορεί να συνεχίσει να είναι μέλος του Δ.Σ. και εκπρόσωπος στην ΑΔΕΔΥ. Οποιοσδήποτε εργαζόμενος με ευθιξία και αξιοπρέπεια είτε θα παραιτούνταν από τις θέσεις στις οποίες εκλέχτηκε με την ψήφο των συναδέλφων του Υπουργείου είτε θα διέψευδε δημόσια ό,τι του καταλογίζεται. Σε περίπτωση που δε συμβεί τίποτα από τα δύο, το Δ.Σ. του Συλλόγου και η παράταξη, στην οποία ανήκει, οφείλει να ξεκινήσει τις καταστατικές διαδικασίες αντικατάστασής του. Επίσης, η ΑΔΕΔΥ, στην οποία απευθύνεται η σχετική ανακοίνωση, πρέπει να πάρει άμεσα θέση καθώς τα ζητήματα που ανακύπτουν είναι ιδιαίτερα σοβαρά.