Η πιο γλυκιά επιτροπή

Posted on April 7, 2013 by

0


Γράφει ο Σάντσος Πάντσας.

Και τώρα, τα καλά νέα της ημέρας.

Ξεπέρασαν τις 550 οι αιτήσεις από μάνατζερ υγείας για τις θέσεις των διοικητών νοσοκομείων.

Όπως γράφει το Ygeianet:

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τους υποψήφιους μάνατζερ του ΕΣΥ λήγει σήμερα και ομολογουμένως η συμμετοχή μέχρι αυτή τη στιγμή  είναι εντυπωσιακή. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ήδη έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 550 αιτήσεις από υποψήφιους μάνατζερ που τηρούν τα τυπικά προσόντα και επιθυμούν να δοκιμάσουν την τύχη τους στη διοίκηση των ελληνικών νοσοκομείων. Υπενθυμίζουμε ότι η σχετική διαδικασία για την κάλυψη 180 θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ξεκίνησε πριν δύο εβδομάδες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή).

Η μεγάλη συμμετοχή στη διαδικασία ανάδειξης «Ικανών» διοικητών φαίνεται να δικαιώνει τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο ο οποίος είχε δηλώσει την ημέρα της παρουσίασης «η διοίκηση του ΕΣΥ αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για τα στελέχη της αγοράς»

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τις αιτήσεις έως τώρα , συγκεντρώνει η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής (ΥΠΕ). Οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις 220 με τη λίστα να περιλαμβάνει παλιούς και νέους υποψηφίους.

Τα μέλη της επιτροπής που θα αναλάβει να αξιολογήσει και να επιλέξει τους 87 διοικητές και τους 93 αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομειακών μονάδων του ΕΣΥ αποτελούν ο κ. Πελοπίδας Καλλίρης, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, ο κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης, πρόεδρος του ΚΕΣΥ, ο κ. Θεόδωρος Παπαβασιλείου, καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ο κ. Γιώργος Καπερώνης, εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ και ο κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Η παραπάνω είδηση μας χαροποιεί για πολλούς λόγους:

1) Οι μάνατζερ υγείας είναι ένας από τους κλάδους που έχει χτυπηθεί αλύπητα από την ανεργία και για αυτό αξίζουν εύσημα στο Υπουργείο Υγείας που επιδεικνύει την απαραίτητη πρόνοια, προκειμένου να αποκαταστήσει τουλάχιστον 180 από αυτούς. Βέβαια, όπως διαβάζουμε αλλού, οι αποδοχές τους θα είναι μειωμένες σε σχέση με το παρελθόν. Μόλις με 3000 ευρώ το μήνα (και αυτά μεικτά…) θα αμείβονται τα άξια στελέχη για να επιτελούν το θεάρεστο έργο τους. Αλλά, είπαμε, μέσα σε αυτή την κρίση, όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη.

2) Αυτό που χρειάζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι διοικητές. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ευτυχώς κλείνει τα αυτιά της στις κραυγές των λαϊκιστών ότι πρέπει να προσληφθούν άμεσα γιατροί, νοσηλευτές, πληρώματα του ΕΚΑΒ και προσωπικό για τις διοικητικές υπηρεσίες. Ας τελειώνουμε με τα απομεινάρια του παρελθόντος. Ζητούμενο δεν είναι η διασφάλιση της δημόσιας και δωρέαν υγείας. Αυτό που προέχει τώρα είναι να εφαρμοστεί η πολιτική της κυβέρνησης και οι μνημονιακές δεσμεύσεις. Εδώ, κύριοι, πρέπει να μειώσουμε άμεσα κατά 20% τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, και εσείς ακόμα μιλάτε για βάρδιες με μία νοσηλεύτρια; Ελάτε στα συγκαλά σας.

3) Η διαδικασία ανάδειξης των διοικητών είναι η πιο ενδεδειγμένη και σύγχρονη. Δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε λόγος να μπλέκουμε με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Για αυτό ο Υπουργός Υγείας, σοφά σκεπτόμενος, αποφάσισε να εφαρμόσει μια πιο ευέλικτη φόρμουλα. Να συστήσει μια πενταμελή επιτροπή “σοφών” του χώρου, με έναν μόλις εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ. Οι άλλοι τέσσερις είναι: ο εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, ο τοποθετημένος από την πολιτική ηγεσία πρόεδρος του ΚΕΣΥ, ένας εκπρόσωπος της καθηγητικής ελίτ και φίλος της οικογένειας Σαμαρά και, τέλος, ένας εκπρόσωπος της … αγοράς.

4) Ο εν λόγω εκπρόσωπος της αγοράς,  μπορεί να μην έχει σχέση με το χώρο της υγείας (σε αντίθεση με τους υπόλοιπους της επιτροπής, που παίζουν το χώρο στα δάχτυλα), αλλά το βιογραφικό του εγγυάται ότι είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για αυτή τη θέση: εκτός από την επιτυχημένη θητεία του στην εργοδοτική συνδικαλιστική οργάνωση της ΓΣΕΒΕΕ, εκτός από μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι και ο ιδιοκτήτης ενός από τα πιο επιτυχημένα ζαχαροπλαστεία στο κέντρο της Αθήνας.  Γιατί, ποιός μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα ένα διοικητή νοσοκομείου από ένα ζαχαροπλάστη;

5) Η σύνθεση της επιτροπής, από την οποία απουσιάζουν εκπρόσωποι των “μάχιμων” επαγγελματιών υγείας, των ογανώσεων εργαζομένων, των ασθενών και των τοπικών κοινωνιών, εγγυάται ότι, μέσω των νέων διοικητών, θα συνεχιστεί απρόσκοπτο το λαμπρό έργο της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας. Φαντάζεστε να είχαν λόγο στην επιλογή όλοι αυτοί οι άσχετοι και να μας προέκυπτε κανένας περίεργος που θα έφερνε προσκόμματα στους στόχους της περιστολής δαπανών, του κλεισίματος νοσοκομείων, της μείωσης κλινών και της αφαίρεσης υγειονομικών υπηρεσιών από τους γηγενείς προς όφελος των εύπορων ευρωπαίων τουριστών υγείας; Θεός φυλάξοι…

6) Πρόσφατα, διέρρευσε ένα έγγραφο από το οποίο μαθαίνουμε ότι το στέλεχος της συγκυβερνώσας αριστεράς της ευθύνης, κ. Δ. Χατζησωκράτης, αναλαμβάνει δίκην σκάουτερ να εντοπίσει τους ομόσταβλούς του προσοντούχους μάνατζερ υγείας και να προωθήσει τα βιογραφικά τους στην επιτροπή (φανταζόμαστε με ποστ-ιτ του στυλ “δείτε τον αυτόν, είναι δικός μας”). Υποθέτουμε ότι αντίστοιχες κινήσεις έχουν γίνει και στα άλλα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης. Με αυτό τον τόσο απλό τρόπο αποφεύγονται οι χρονοβόρες διαδικασίες εξέτασης όλων των βιογραφικών, αφού τα μέλη της επιτροπής δε θα χρειάζεται να ανοίγουν όλους αυτούς τους φακέλους με τα πτυχία και τις περγαμηνές, αλλά να διαβάζουν μόνο τα ποστ-ιτ. Με αυτό τον τρόπο, η επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της σε χρόνο-ρεκόρ. Ιδιοφυές! Επίσης, έτσι διασφαλίζεται ότι δε θα περάσει κατά λάθος κανένας άσχετος με κίνδυνο να χαλάσει η μοιρασιά των θέσεων ανάμεσα στα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης.

Με λίγα λόγια, όσοι διαχειριζόμαστε αυτό εδώ το ταπεινό μπλογκ δηλώνουμε συγκινημένοι από την προσπάθεια της κυβέρνησης.

Σας οφείλουμε συγχαρητήρια.

Συνεχίστε!