Η Ψυχική Υγεία στις μέρες της «χολέρας»

Posted on April 3, 2013 by

0


«Μεταφορά των γηροψυχιατρικών ασθενών της μονάδας του Μποδοσάκειου του ΨΝΑ».

«Διαμόρφωση του 7ου τμήματος γα οξέα γηροψυχιατρικά περιστατικά».

«Μετατροπή του Μποδοσάκειου σε πτέρυγα για ψυχιατρικούς ασθενείς με ποινικά αδικήματα».

«έναρξη λειτουργίας ψυχιατρικών τμημάτων στον Ερυθρό και στην Αγία Βαρβάρα».

«διακοπή των διακομιδών με εισαγγελική παραπομπή στο νοσοκομείο Τριπόλεως».

«μείωση του χρόνου νοσηλείας των ασθενών στις νοσοκομειακές μονάδες».

(ανακοίνωση της υφυπουργού υγείας στην ημερίδα της ΕΨΕ ¨Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ¨)

Fast-track νοσηλείες… Fast-track κλείσιμο των ψυχιατρείων…

Είναι σαφές ότι υπάρχει ένα σχέδιο (κλεισίματος των ψυχιατρείων, όχι στην λογική του ξεπεράσματός τους, ως «τρόπου σκέψης, πρακτικής και συστήματος», προς ένα εναλλακτικό, κοινοτικά βασισμένο και ολοκληρωμένο σύστημα και ψυχικής υγείας, αλλά ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης. Γι΄αυτό στηρίζουν με τόσα κονδύλια τις ΜΚΟ(150.000.000ευρω)- έτσι ώστε, με τις δήθεν κοινοτικές τους μονάδες (πχ, Κέντρα Ημέρας αντί Κέντρα Ψυχικής Υγείας κλπ), να κατασκευάσουν το άλλοθι του ταχύτατου κλεισίματος των ψυχιατρείων.

Συνάδελφοι/ισσες ο χώρος της ψυχικής υγείας είναι από τους πιο ευαίσθητους κοινωνικά χώρους και βιώνει μαρτυρικά με άμεσο και ωμό τρόπο τις επιπτώσεις της βάρβαρής κοινωνικής καταστροφής.

Όλοι εμείς, βιώνουμε αυτή τη πραγματικότητα. Ζούμε, όχι απλά την εργασιακή μας εξαθλίωση αλλά και το μαρτύριο που βιώνει ο φτωχός και ανήμπορος άνθρωπος όταν έρθει αντιμέτωπος με την ψυχική νόσο.

Αυτήν την περίοδο, η τροικανή κυβέρνηση, δίνει την χαριστική βολή στο «εθνικό σύστημα υγείας». Με την επιβολή σκληρών μέτρων(ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ, ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ-ΚΛΙΝΩΝ-ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ) και την κατατρομοκράτηση των εργαζομένων ωθούν στην τελική διάλυση και παράδοση της υγείας στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Στα πλαίσια τρομοκράτησης συνάδελφοι συνδικαλιστές εργαζόμενοι στους ΟΤΑ (Aδαμόπουλος) και ΜΕΤΡΟ(Σταματόπουλος) οδηγούνται στα δικαστήρια με κατηγορίες γιατί αντισταθήκαν στην τρόικα εσωτερικού-εξωτερικου και στα διατάγματα τους με επακόλουθο την απόλυση τους.

Η τρομοκρατία τους δεν θα περάσει.

Στον καιάδα οι ανασφάλιστοι, οι απροστάτευτοι , οι περιθωριοποιούμενοι, που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ή πληρώνεις ή πεθαίνεις, δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά μια τραγική πραγματικότητα που ζούμε καθημερινά όλοι μας. Το καπιταλιστικό σύστημα, είναι το σύστημα του κέρδους, ότι δεν του είναι κερδοφόρο το αποβάλει και ας είναι και ανθρώπινες ζωές.

Σε συνθήκες βαθειάς οικονομικής ,πολιτικής και κοινωνικής κρίσης επανέρχεται ορμητικά σαν αίτημα ζωής και αποχτά νέα χαρακτηριστικά και νέο περιεχόμενο, το ανεκπλήρωτο και διαρκές αίτημα της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.

Ναι είμαστε υπέρ της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης – της πραγματικής μεταρρύθμισης και όχι της δήθεν ‘μεταρρύθμισης’ ως οχήματος περικοπών και ιδιωτικοποίησης. Ναι, είμαστε υπέρ της μετάβασης σε ένα σύστημα ψυχικής υγεία, δημόσιο και δωρεάν, βασισμένο στην κοινότητα. Μεταρρύθμιση σημαίνει, εκτός από μια διαφορετική θεραπευτική κουλτούρα και πρακτική, αύξηση του προσωπικού και πολλαπλασιασμό των διατιθέμενων πόρων με ταυτόχρονη επέκταση και όχι καταστροφή (όπως γίνεται τώρα) του κράτους Πρόνοιας

Εμείς δεν περιχαρακωνόμαστε στο άσυλο με αμυντικό τρόπο, περιμένοντας απλώς την περαιτέρω αποψίλωσή του από προσωπικό, σε σημείο να κινδυνεύουν άμεσα να κλείσουν οι δομές. Αυτό δεν αποτελεί εγγύηση για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας αλλά μάλλον υπονόμευσή τους – με κίνδυνο να μετατραπεί σε μπούμερανγκ. Με ένα προσωπικό αποδεκατισμένο, κουρασμένο, κακοπληρωμένο και εξοντωμένο και με τον κίνδυνο να φτάσει στο σημείο, μέσα στην απόγνωση και χωρίς προοπτική, να δεχτεί τον όποιο εκβιασμό. Τυχόν υπογραφή του οργανισμού δεν αποτελεί εγγύηση για μας. Πιθανόν να είναι ένας άλλος δρόμος (πιο «χειριστικός») για τη τροικανή εξουσία για να περάσει, με ποικίλες μορφές, στην επίθεση που έχει ήδη προαποφασίσει.

Θέλουμε τη μεταρρύθμιση, εμείς την ξεκινήσαμε, παλεύουμε για αυτήν και έχουμε προτάσεις. Οι προτάσεις μας απαιτούν την κατάργηση του 10 προς 1 στις προσλήψεις, απαιτούν μαζικές προσλήψεις προσωπικού, άμεσο ξεπέρασμα των (σκόπιμων) γραφειοκρατικών εμποδίων και υπονομεύσεων για τη δημιουργία Κέντρων Ψυχικής Υγείας, αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την ψυχική υγεία, οι δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας των ΜΚΟ (όπου οι εργαζόμενο είναι απλήρωτοι 10 μήνες) να περάσουν στο δημόσιο.

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΚΛΙΝΗ.

ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΘΕΙ-ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΤΜΗΜΑ-ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.

ΚΑΜΜΙΑ ΕΦΕΔΡΕΙΑ, ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ, ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ, ΑΠΟΛΥΣΗ.

Το έργο τους αρχίζει να ξετυλίγεται, απομένει σε εμάς τους πραγματικούς πρωταγωνιστές

Να δώσουμε την απάντηση που πρέπει , NA TOYΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ πριν να είναι αργά για ασθενείς και εργαζόμενους.

Δεν θα γίνουμε ζητιάνοι. Οργανωνόμαστε και διεκδικούμε!
Η κοινωνία δεν χτίζεται σε μια παλάμη που ζητιανεύει,
αλλά σ’ αυτήν που σφίγγεται σε μια γροθιά!
Aπρίλιος 2013

Αριστερή Ριζοσπαστική Συσπείρωση Ψ.Ν.Α.