ΑΘΩΕΣ οι διωκόμενες οροθετικές

Posted on March 11, 2013 by

0


Σήμερα, ύστερα από απόφαση του τέταρτου Μικτού  Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, οι πέντε ιερόδουλες οι οποίες το περασμένο Μάιο είχαν συλληφθεί και είχαν προκαλέσει τεράστιο πανικό στη τοπική κοινωνία με τις φωτογραφίες τους να έχουν δημοσιευτεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κρίθηκαν πανηγυρικά αθώες.

Ο δικηγόρος Παναγιώτης Χρυσικάκης, ο οποίος εκπροσωπούσε μία από τις ιερόδουλες σε δηλώσεις του ανέφερε ότι: «Στο πλαίσιο της δίωξης διαπομπεύτηκαν κοπέλες, κάποιες που δεν είχαν καμιά σχέση αλλά ήταν τοξικομανείς, χάριν του αισθήματος ασφάλειας, όπως αναφέρει η Ελληνική Αστυνομία. Επρόκειτο για μια διαπόμπευση κάποιων ψυχών. Προς τιμήν του, το δικαστήριο μη επηρεαζόμενο από δημοσιεύματα και από την κακώς εννοούμενη κοινή γνώμη, εξέδωσε μια απόφαση που τιμά την ελληνική δικαιοσύνη και αποτελεί ένα ορόσημο στον τρόπο που οι ελληνικές δικαστικές αρχές αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα όχι συγκυριακά αλλά στον πυρήνα του. Η αξία της δικαστικής απόφασης συνεκτιμάται και στο πλαίσιο γνωστών υποθέσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό (σύλληψη και κράτηση του Άκη Τσοχατζόπουλου όπως και η σύλληψη και προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ τις θρησκευτικές εορτές των Χριστουγέννων του 2011). Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών απέδειξε περίτρανα ότι η διάκριση των τριών εξουσιών δικαστική – νομοθετική – εκτελεστική υφίσταται και ότι οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στέκονται επάξια στο ύψος των περιστάσεων».

Ήδη από τον Ιανουάριο του 2013 είχαν κριθεί αθώες τρεις από τις οροθετικές γυναίκες που έμειναν οκτώμιση μήνες στη φυλακή, αφού πρώτα είχαν διαπομπευθεί από την αστυνομία και πολλά ΜΜΕ με την δημοσίευση ονομάτων και φωτογραφιών τους, άλλη μία ήδη έχει απαλλαχθεί με βούλευμα, αρκετές είχαν αποφυλακισθεί.

Εκείνη την περίοδο, πριν τις εκλογές του Μαΐου, οι υπουργοί Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης μιλούσαν για «υγειονομική βόμβα» προς τέρψην των επίδοξων ψηφοφόρων τους και υιοθετώντας την ακροδεξιά ατζέντα της Χρυσής Αυγής, φοβούμενοι πως αυτή θα μείωνε την εκλογική τους δύναμη.

Η δικαιοσύνη έδειξε για μια φορά πως σε μία χώρα που τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Σύνταγμα έχουν γίνει κουρελόχαρτο, ακόμα και με το γράμμα του νόμου, κάποιοι μπορεί και να δικαιωθούν. Ποιος όμως θα αποζημιώσει αυτές τις γυναίκες για την ηθική και υλική βλάβη που υπέστησαν, για την καταστροφή της προσωπικής τους ζωής, για τη διαπόμπευση και τον τηλεοπτικό “λιθοβολισμό”; Ποιός θα αποκαταστήσει την υπόληψή τους και θα τους αφαιρέσει το στίγμα με το οποίο τις καταδίκασαν να ζουν μια ζωή, αυτές και οι οικογένειές τους;

Οι πολιτικοί, συνεπικουρούμενοι από τους δημοσιογράφους, σε ένα σεξιστικό κρεσέντο, ασέλγησαν για ακόμα μια φορά πάνω σε αυτές τις γυναίκες, προς χάριν των προσωπικών τους επιδιώξεων και φιλοδοξιών. Η κοινωνία όμως, που στάθηκε απέναντί τους, περιφρουρώντας την μικροαστική αντίληψη περί της “αγίας οικογένειας”, του “δικαιώματος” του άντρα να τροφοδοτεί το σύστημα εμπορίας ανθρώπινης σάρκας, πού είναι σήμερα; Υπάρχει έστω και ένας από τους νοικοκυραίους αυτούς να σκύψει το κεφάλι από ντροπή και να αναλογιστεί τον δικό του ρόλο σε αυτή την ιστορία; Συνειδητοποιεί κανείς πως όταν ανοίγει ο δρόμος για τη διαπόμπευση ανθρώπων που ευκαιριακά και υστερόβουλα στιγματίζονται με μη αναστρέψιμο τρόπο, κάποιοι άλλοι θα βρεθούν αύριο στη θέση αυτών των γυναικών, ως βορά στο αδηφάγο μάτι του τηλεθεατή και ως εργαλείο επίτευξης κάποιου άλλου πολιτικού στόχου ;