Όχι στον υγειονομικό φασισμό της επιχείρησης “Θέτις”

Posted on March 9, 2013 by

0


Και ενώ η μνήμη είναι ακόμα νωπή από την πρόσφατη (Μάιος 2012) κατακραυγή διεθνών και εγχώριων οργανώσεων για την υγειονομική καταστολή και διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών από το Υπουργείο Υγείας, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και την Αστυνομία, οι ίδιοι πρωταγωνιστές με τη συνεργασία και του Ε.Κ.ΕΠ.Υ σχεδίαζαν, εδώ και μέρες σε ένα κλίμα «εμπιστευτικότητας», το πώς θα καταπατήσουν αυτή τη φορά τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των ουσιοεξαρτωμένων που βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας. Δηλαδή, όλων αυτών που νοούνται ως «μη πολίτες», ως “μιαρά» σώματα” που «ασχημαίνουν» και «μολύνουν» με την παρουσία τους τη βιτρίνα της πρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα, η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσίευσε στις 7 Μαρτίου 2013 απόρρητο έγγραφο μέσα στο οποίο οι οδηγίες υλοποίησης του σχεδίου προς το υγειονομικό και αστυνομικό προσωπικό των παραπάνω φορέων, ήταν σαφείς:

«Η Ελληνική Αστυνομία την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013 και ώρα 22:00 θα διεξάγει Επιχείρηση ευρείας κλίμακας με Κωδική Ονομασία «Θέτις». Αντικείμενο της επιχείρησης είναι η περισυλλογή τοξικοεξαρτημένων ατόμων που κινούνται στο κέντρο της πόλης των Αθηνών και τη μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις της Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα, με σκοπό την καταγραφή τους. Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής οι προσαχθέντες θα αφεθούν ελεύθεροι. Η Υγειονομική Κάλυψη της Επιχείρησης θα ξεκινήσει από τις 22:00 και θα ολοκληρωθεί στις 08:00. Το προσωπικό που θα συμμετάσχει στην επιχείρηση προέρχεται από το ΕΚΕΠΥ, ΚΕΕΛΠΝΟ και το Υπουργείο Υγείας και θα χωριστεί σε 3 ομάδες. Η Ομάδα Συντονισμού είναι υπεύθυνη για το συντονισμό των Ομάδων Υγειονομικής Υποστήριξης που θα δράσουν στο κέντρο της Αθήνας και της Ομάδας Ιατρικής Εξέτασης που θα ενεργήσει στην «Αμυγδαλέζα»

Όμως, όσο κι αν ο κ. Ευσταθίου, Διοικητής του ΕΚΕΠΥ προσπαθεί να μας πείσει, για τη «φιλάνθρωπη» προσφορά της υγειονομικής καταστολής στο κέντρο της Αθήνας «με την παροχή πρώτων βοηθειών σε … ανασφάλιστα άτομα που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας ή είχαν τραυματισμούς», ενώ παράλληλα τους δινόταν «νερό, σάντουιτς και ζεστή σούπα», να τον ενημερώσουμε ότι τα εξαρτημένα άτομα δεν χρειάζονται σε καμία περίπτωση τη «σωτηρία» του, όταν εξαναγκάζονται να δώσουν προσωπικά και ιατρικά στοιχεία, χωρίς τη συγκατάθεσή τους και να προσαχθούν στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα για καταγραφή.

Επίσης, παρ’ όλες τις απέλπιδες προσπάθειες του να διαδώσει ότι «η Αστυνομία περισυνέλεξε άπορους, άστεγους και τους έφερε σε ένα μέρος όπου τους παρασχέσαμε πρώτες βοήθειες» ας μάθει, αφού κινείται στο χώρο της υγείας, ότι οι άποροι, οι άστεγοι, τα εξαρτημένα άτομα και όλοι/ες όσοι/όσες χρήζουν ιατρική περίθαλψή δεν είναι «σκουπίδια» στους δρόμους της Αθήνας για να «περισυλλέγονται» από την Αστυνομία, ούτε το «μέρος» όπου προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες είναι οι αστυνομικές εγκαταστάσεις στην Αμυγδαλέζα, αλλά τα δημόσια νοσοκομεία.

Γι’ αυτό, το επιχείρημα της «φιλανθρωπίας» και της «διασφάλισης της δημόσιας υγείας», με τη συμβολή του υγειονομικού προσωπικού (ΕΚΕΠΥ, ΚΕΕΛΠΝΟ) τόσο της «Ομάδας Υγειονομικής Υποστήριξης» που έδρασε στο κέντρο της Αθήνας όσο και της «Ομάδας Ιατρικής Εξέτασης» που ενέργησε στην Αμυγδαλέζα, είναι ανυπόστατο και σαθρό, αφού τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχουν αρμόδιοι φορείς απεξάρτησης, που χρηματοδοτούνται και εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, των οποίων το έργο είναι διαρκές και μόνιμο στην προσέγγιση χρηστών στο δρόμο (τα λεγόμενα streetwork).

Συγκεκριμένα, ήδη, από το 1995 ως σήμερα, τα προγράμματα “streetwork” του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ, του 18ΑΝΩ καθώς και των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων, καθημερινά, σε τακτικές πρωινές, απογευματινές, βραδινές και μεταμεσονύκτιες παρεμβάσεις, με τη συνοδεία κινητής ιατρικής μονάδας ή τη συνοδεία των ατόμων στο νοσοκομείο ή καλώντας το ΕΚΑΒ για πρώτες βοήθειες, παρέχουν ενημερωτικό υλικό για θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, χορηγούν σύριγγες και προφυλακτικά, σ’ ένα ευρύ φάσμα ατόμων που χρειάζονται βοήθεια όπως είναι οι ουσιοεξαρτώμενοι με προβλήματα υγείας ή νομικά προβλήματα, οι άστεγοι,οι  μετανάστες και τα εκδιδόμενα άτομα.

Όμως, τα παραπάνω προγράμματα δεν εντάσσονται σε κανένα απόρρητο επιχειρησιακό φιλοναζιστικό σχέδιο περισυλλογής «μολυσματικών» Άλλων, μεταφέροντάς τους σε κέντρα κράτησης με σκοπό την απάνθρωπη καταγραφή τους. Δεν καλύπτονται με αρχαιοελληνικό μανδύα, δεν έχουν συγκεκριμένο ωράριο στην παροχή φροντίδας (όπως η «ΘΕΤΙΣ», από 22:00 εώς 08:00), ούτε χρειάζονται τη συνδρομή της αστυνομίας στην επιτέλεση του έργου τους. Αντίθετα, οι διεπιστημονικές ομάδες παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα εξαρτημένα άτομα που χρήζουν βοήθειας στο δρόμο, πάντα με σεβασμό και με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, παρόλο που αυτή τη στιγμή υποχρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Υγείας και απειλούνται με εξαφάνιση. Βέβαια από ότι φαίνεται, η χρηματοδότησή αυτών των προγραμμάτων μετατοπίστηκε, από τον Υπουργό Υγείας, Α. Λυκουρέντζο, για να καλύψει τα έξοδα επιχειρησιακών δράσεων όπως η «ΘΕΤΙΣ», αφού η θεραπευτική προσέγγιση έχει αντικατασταθεί από ένα άλλο μοντέλο, αυτό της «Υγειονομικής Αστυνομίας» (ΕΚΕΠΥ, ΚΕΕΛΠΝΟ, Αστυνομία κτλ).

Σε σχέση λοιπόν με όλα τα παραπάνω και επειδή ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», περιμένει «ένα μπράβο» για τις «ζεστές σούπες» και την «ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη» των προσαχθέντων ουσιοεξαρτώμενων στην Αμυγδαλέζα, απειλώντας μαζί με τη ΓΑΔΑ ότι «αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε», η απάντηση μας είναι κατηγορηματική:

Η καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο δεν αξίζει τα εύσημα κανενός και είναι απολύτως καταδικαστέα αλλά ας λάβουν υπόψη τους οι εμπλεκόμενοι φορείς ότι κάθε φορά που αυτή θα σχεδιάζεται με οποιονδήποτε «εμπιστευτικό» τρόπο, θα είμαστε απέναντι.

Αριστοτέλους 17