Κάλεσμα για τη δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου στην Πετρούπολη

Posted on February 21, 2013 by

1


Στη σημερινή εποχή της κρίσης η εξοντωτική ανεργία, η φτωχοποίηση και η συνολικά σταδιακή εξαθλίωση και υποτίμηση της ζωής μας, οδηγούν στη διάλυση του κοινωνικού ιστού και την εμφάνιση δραματικών φαινομένων όπως του αποκλεισμού από την απαραίτητη πρόσβαση στην Υγεία χιλιάδων συμπολιτών μας.

Η κυβερνητική δημοσιονομική πολιτική επιβάλλει τη δραστική μείωση των δαπανών στο ζωτικής σημασίας τομέα της Υγείας-Πρόνοιας, αποποιούμενο την ευθύνη του να καλύψει ακόμα και τις πιο βασικές υγειονομικές ανάγκες ενός μεγάλου κομματιού της κοινωνίας. Αντίθετα, θεσπίζει το αντίτιμο των 5 ευρώ για κάθε επίσκεψη στα τακτικά ιατρεία, αρνείται την κάλυψη του συνόλου του κόστους βασικών εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων και φαρμάκων στους ανασφάλιστους ενώ επιβαρύνει ακόμα όσους έχουν ασφαλιστική κάλυψη με διάφορες  χρεώσεις και συμμετοχές, καταργώντας επί της ουσίας το δικαίωμα στη δωρεάν περίθαλψη. Ως αποτέλεσμα, πλήττονται πρώτοι από όλους οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι και οι άποροι και κυρίως ανάμεσα τους οι βαριά και χρόνια πάσχοντες, που βιώνουν ολοκληρωτικό κοινωνικό αποκλεισμό και ραγδαία επιδείνωση της υγείας τους, σωματικής και ψυχικής σαν σύνολο, καθώς και σοβαρές επιπτώσεις στο προσδόκιμο ζωής τους. Η γραφειοκρατία σχετικά με τη απόδοση κάρτας ανεργίας αλλά και η συντριπτική επικράτηση της μαύρης εργασίας εντάσσουν στους «απόκληρους» της Υγείας ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, μια από τις εκφάνσεις της βάρβαρης οικονομικής πολιτικής είναι και η επιλογή ευθείας αναμέτρησης και με συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί, με αποτέλεσμα το σύνολο του Συστήματος Υγείας να φυτοζωεί.

Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύεται η απόλυτη αναγκαιότητα για την άμεση δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου στη Πετρούπολη, που θα στηρίζεται στην εθελοντική βοήθεια φαρμακοποιών, γιατρών και άλλων συμπολιτών μας και θα λειτουργεί με βάση την αμεσοδημοκρατία, την αντιιεραρχία και την αυτοοργάνωση, ως μια προσπάθεια προάσπισης της δημόσιας υγείας αλλά και του καθολικού ανθρώπινου δικαιώματος της πρόσβασης στις ανάλογες υπηρεσίες, ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα και την εθνικότητα. Χωρίς την πρόθεση, αλλά ούτε και την αυταπάτη για τη δυνατότητα υποκατάστασης του κράτους που αποσύρεται από την ευθύνη φροντίδας των πολιτών του, έχουμε  πλήρη επίγνωση των ορίων και των δυνατοτήτων της αλληλεγγύης στο χώρο της περίθαλψης, αλλά πιστεύουμε σθεναρά  πως η αλληλεγγύη και η υπεράσπιση δικαιωμάτων εκτός από διακηρυκτικό λόγο απαιτεί και συγκεκριμένες δράσεις. Έτσι πρωτοβουλίες και δίκτυα αλληλεγγύης για τους αποκλεισμένους σε όλα τα πεδία και τους τομείς είναι σήμερα απαραίτητα για τη διατήρηση της ανθρωπιάς μας, αλλά και της συνοχής του κοινωνικού ιστού, καθώς και  για την επαναθεμελίωση σχέσεων και συμπεριφορών που να ξαναχτίζουν συλλογικότητα και να αντιστρατεύονται στην πράξη τον ατομικισμό και την εκμετάλλευση.

Έχοντας επίγνωση εκ των προτέρων του δύσκολου έργου που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, επιστρατεύοντας δυναμικές αλληλεγγύης και αυτοδιαχείρισης, αλλά και αντλώντας αισιοδοξία και εμπειρία από αντίστοιχα εγχειρήματα, σας καλούμε να συμμετέχουμε και συνδιαμορφώσουμε στην πρώτη συνάντηση της Πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Πετρούπολης, την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου στις 9.00 μμ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης (Εθν. Αντιστάσεως 61).

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ http://solidarity-net-petroupolis.blogspot.gr/

koinwniko.iatreio.petr@gmail.com  τηλ. 6980441449,6977454339

Posted in: Γενικά