25.000 απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων μέσα στο 2013.

Posted on February 6, 2013 by

0


25.ooo Δημόσιοι Υπάλληλοι θα απολυθούν φέτος, προκειμένου να γίνει η εκταμίευση των επόμενων δόσεων (ή έτσι λένε μέχρι να βρεθεί και κάποιος άλλος στόχος της Κυβέρνησης που πρέπει να επιτευχθεί άμεσα). Βαφτίζουν τις απολύσεις, μετακινήσεις, καταρτίζουν εν κρυπτώ τους νέους Οργανισμούς των Υπουργείων (οι οποίοι θα υποστούν και αυτοί “κούρεμα” περίπου 40% των οργανικών τους θέσεων), ψεύδονται ασύστολα όταν λένε πως όσοι τεθούν σε διαθεσιμότητα θα καταλάβουν κενές οργανικές που θα προκύψουν από συνταξιοδοτήσεις, αφού αποκρύπτουν εντέχνως τον κανόνα 1 προς 10 (μία πρόσληψη για 10 συνταξιοδοτήσεις), ποντάροντας (και δικαίως) και στην μνήμη χρυσόψαρου των εργαζομένων. Σε όλα τα Υπουργεία ανεξαιρέτως οι πολιτικά τοποθετημένοι προϊστάμενοι διαβεβαιώνουν τους υπαλλήλους πως θα γίνουν απολύσεις αλλά όχι στο δικό τους Υπουργείο! Το θέμα δεν είναι βέβαια, τι λένε οι εντολοδόχοι της κυβέρνησης, αλλά ότι πολύς κόσμος τους πιστεύει…
Η συνέχεια σύντομα κοντά σας, σε κάποια Γενική Συνέλευση, εν μέσω θρήνων και οδυρμών, όταν το Οργανόγραμμα του Υπουργείου (με μόνο τις 400 από 800-900 θέσεις που έχει τώρα) θα έχει πάρει τον δρόμο για ψήφιση στη Βουλή, ή ακόμα και για το Εθνικό Τυπογραφείο.
Ακολουθεί άρθρο της Καθημερινής:

“Στο επίκεντρο της συζήτησης, εκτός από το θέμα των κινητοποιήσεων, βρέθηκε το φλέγον ζήτημα της αποχώρησης 25.000 υπαλλήλων του Δημοσίου. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν εκτός από τον πρωθυπουργό και των υπουργό Οικονομικών, ο Αντώνης Μανιτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Εσωτερικών Μανούσος Βολουδάκης.

Το πρόγραμμα αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί αυτή τη στιγμή τη σημαντικότερη εκκρεμότητα για την εκταμίευση των δύο δόσεων του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ η κάθε μία. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να αποχωρήσουν 25.000 υπάλληλοι του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως προβλεπει το Μνημόνιο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης πρέπει να είναι έτομο έως τις 20 Φεβρουαρίου, δηλαδή θα πρέπει να έχουν καθορισθεί τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, να προσδιορισθούν οι καταργούμενες θέσεις και να καθοριστούν τριμηνιαίοι στόχοι αποχωρήσεων μέχρι το τέλος του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποίηθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπο τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη, του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταικούρα αποφασίσθηκε το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα να ειναι έτοιμο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποσταλεί στην Τρόικα. Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία το υπουργείο Διοικητικής Μεταρύθμισης θα πρέπει να έχει καταρτίσει συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους ανα τρίμηνο. Δηλαδή πόσοι υπάλληλοι θα τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας (ή εργασιακής εφεδρείας όπως λεγόταν παλαιότερα). Επί της ουσίας οι 25.000 υπαλλήλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα για ένα έτος λάμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους. Κάποιοι από αυτούς θα επαναπροσληφθούν και θα τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζει ότι κανένας υπάλληλος δεν θα απολυθεί, καθώς όσοι τεθούν σε διαθεσιμότητα, θα καλύψουν στη συνέχεια κενές θέσεις που θα προκύψουν από τη συνταξιοδότηση συναδέλφων τους. Ωστόσο, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν δεδομένο ότι κάποιοι από τους 25.000 θα απολυθούν οριστικά μετά την παρέλευση της διαθεσιμότητας

Εξερχόμενος από την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ότι «συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό για τις επόμενες δόσεις και ποια είναι τα προαπαιτούμενα για αυτές. Επίσης θα ήθελα να πω για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, ότι πρόκειται για παλαιοκομματικές νοοτροπίες των δυο κομμάτων, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Για το θέμα του φόρου ακινήτων, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι: «Έχουμε αρκετό καιρό για να το κουβεντιάσουμε αυτό».

 

Posted in: Γενικά