Κατάληψη της διοίκησης του ΙΚΑ: Καμιά απόλυση εργαζομένων της 9Κ, να απολυθούν όλοι οι χρεοκοπημένοι

Posted on December 5, 2012 by

0


Σε κατάληψη βρίσκεται η Διοίκηση του ΙΚΑ στην Αθήνα (Αγ. Κων/νου 8) από τους υπό απόλυση εργαζόμενους του ΙΚΑ που προσλήφθησαν με την προκήρυξη 9Κ/2008 (πληροφορίες εδώ:  http://asep-ate-ika.blogspot.gr/ ).

Η αγωνιστική στάση των εργαζομένων οδήγησε την ΠΟΣΕ-ΙΚΑ να κηρύξει απεργία για τις 7/12 και σειρά απεργιακών δράσεων για 3 μηνες (!) μετά την πλήρη της απραξία σε μνημόνια αλλά και το επιχειρησιακό πρόγραμμα που κατατέθηκε στις αρχές του χρόνου από το διοικητή του ΙΚΑ και που οδηγεί στη πλήρη διάλυση του ΙΚΑ.

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, ενώ γνωρίζει το θέμα μήνες, χωρίς γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων, χωρίς σχέδιο και προοπτική, προφανώς σε συμφωνία με το Διοικητή του ΙΚΑ προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά που έχει ανάψει και γι αυτό η διοίκηση του ΙΚΑ εξέδωσε, πανικόβλητη, ανακοίνωση (http://www.ika.gr/gr/infopages/press/20121205.cfm), που στηρίζει τους εργαζόμενους στα ….δικαστήρια, ασκώντας έφεση κατά της απόφασης του εφετείου.

Η ίδια όμως διοίκηση έχει παρουσιάσει ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο (από τις αρχές του χρόνου) για το ΙΚΑ το οποίο δεν έχει οργανόγραμμα και δεν αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων!! Το εκπληκτικό είναι ότι σχετικά άμεσα πρόκειται να κλείσουν δεκάδες καταστήματα του ΙΚΑ σε όλη την Ελλάδα, ως πρώτη φάση ενός Καλλικράτη που οδηγεί στη διάλυση του ΙΚΑ και τη μεταβίβαση ζωτικών λειτουργιών του σε ιδιώτες.

Παραθέτουμε μια επιστολή εργαζομένων που εξηγεί τι έχει γίνει με τις δυο προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, 8Κ και 9Κ.

Κάθε συνειδητός εργαζόμενος θα σταθεί ανεπιφύλακτα στο πλευρό των εργαζομένων γιατί με αυτή τη κυβέρνηση, μέσα στο καπιταλισμό και με το βούρδουλα των μνημονίων, είμαστε ΟΛΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ή ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΟΥΛΟΙ!

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑ, ΑΓ. ΚΩΝ/ΝΟΥ 8, ΑΘΗΝΑ

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ & ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΝΑ ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ & ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 9Κ/2008

Κυρίες/Κύριοι,

Εδώ και αρκετό καιρό και κυρίως μετά την εις βάρος μας απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών στην αντιδικία μας με τους επιτυχόντες της προκήρυξης 8Κ/2008, παρατηρούμε ότι διαδίδονται διάφορες ανακρίβειες εις βάρος των διορισμένων επιτυχόντων της προκήρυξης 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ από την πλευρά μερίδας των επιτυχόντων της προκήρυξης 8Κ/2008, από την πλευρά διαφόρων νομικών εκπροσώπων τους, καθώς επίσης και από ορισμένους εκπροσώπους τύπου.

Διαδίδεται ότι η 9Κ απορροφήθηκε εις βάρος της 8Κ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθώς και ότι “ξεπάγωσε” αυθαίρετα με νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να καταλάβει τις θέσεις της 8Κ στον φορέα υποδοχής (ΙΚΑ). Όλα αυτά όμως είναι απολύτως ψευδή και σας παραθέτουμε παρακάτω το ιστορικό των δύο προκηρύξεων για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Η προκήρυξη 9Κ/2008, που αφορούσε θέσεις τακτικού προσωπικού στην ΑΤΕbank, ανακοινώθηκε ως διαγωνισμός την ίδια περίοδο με την 8Κ/2008 (τέλη 2008), και είχε προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών συμμετοχής η οποία εξέπνεε μόλις δύο εβδομάδες μετά την αντίστοιχη της 8Κ. Επίσης, τα τελευταία οριστικά αποτελέσματα των επιτυχόντων της εκδόθηκαν σε ΦΕΚ τον Ιανουάριο του 2010 σε αντίθεση με τα οριστικά της 8Κ, που εκδόθηκαν το Δεκέμβριο του ίδιου έτους (πολύ μεταγενέστερα δηλαδή).

Ανάμεσα όμως στις δύο προκηρύξεις υπήρξε και υπάρχει μία πολύ σημαντική διαφορά, που τις τοποθετούσε εξαρχής σε τελείως διαφορετικά καθεστώτα απορρόφησης, και τα οποία καθόρισαν την ιδιαιτερότητα και το μέγεθος της αδικίας απέναντι στους επιτυχόντες τους. Αυτή η διαφορά ήταν ότι η 8Κ “πάγωσε” στις αρχές του 2010 με το γνωστό νόμο 3833 της 15ης Μαρτίου (με τα άρθρα 10 και 11 να άπτονται του νέου πια τρόπου πρόσληψης των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ) και εντάχθηκε σε συγκεκριμένο καθεστώς σταδιακής απορρόφησης, ενώ αντίθετα η 9K ΟΥΔΕΠΟΤΕ εντάχθηκε σε οποιονδήποτε τέτοιο περιορισμό.

Οι επιτυχόντες της 8Κ/2008 (σημειωτέον ότι για τους ΔΕ της εν λόγω προκήρυξης δεν είχαν βγει ούτε καν οριστικά αποτελέσματα) γνώριζαν λοιπόν από τις αρχές του 2010 ότι είναι “παγωμένοι” δια νόμου (με βάθος χρόνου απορρόφησης μέχρι το τέλος του 2013), ενώ κάτι τέτοιο ΔΕΝ ίσχυε για τους επιτυχόντες της 9Κ/2008 (που μάλιστα κατείχαν ΟΛΟΙ ΦΕΚ οριστικών αποτελεσμάτων από τον Ιανουάριο του 2010). Σύμφωνα λοιπόν με τους ισχύοντες νόμους, οι τελευταίοι επιτυχόντες της 9Κ έπρεπε να είχαν διοριστεί στην ΑΤΕ μέχρι τον Μάιο του 2010, εντός τετραμήνου δηλαδή από την έκδοση του ΦΕΚ.

Τα παραπάνω όμως δεν απέτρεψαν την ΑΤΕ από την παρανομία. Η ΑΤΕ προσέλαβε μερίδα των επιτυχόντων, ενώ επέλεξε να διατηρεί τους υπόλοιπους επιτυχόντες στον εμπαιγμό μέχρι τα τέλη του 2010, οπότε και επισημοποίησε την παρανομία της δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να μας απορροφήσει.

Το ότι δεν “πάγωσε” ποτέ ο διαγωνισμός δια νόμου και το γεγονός ότι η ΑΤΕ, για να κερδίσει χρόνο, συνέχιζε τις διαδικασίες του διορισμού, ολοκληρώνοντας τες όμως για μια μειοψηφία των διοριστέων, οδήγησε πάρα πολλούς επιτυχόντες στην ανεργία (απολύθηκαν λόγω του επικείμενου διορισμού τους ή παραιτήθηκαν) και διατήρησε στην ανεργία όσους ήταν ήδη άνεργοι (και πάλι λόγω του επικείμενου διορισμού τους). Ήμασταν (εμείς και οι οικογένειές μας) δηλαδή μέχρι πρότινος σε μια ιδιότυπη κατάσταση ομηρίας εξαιτίας της αυθαιρεσίας της ΑΤΕ.

Στο τέλος του 2010, ΑΤΕ και κυβέρνηση αναγκάστηκαν να δώσουν μια λύση σε αυτή την κατάσταση. Μια λύση, για την οποία δεν ήμασταν ενήμεροι. Προκειμένου λοιπόν να αποδεσμεύσουν την ΑΤΕ από το βάρος των προσλήψεων μας, που έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και μήνες, αλλά και προκειμένου να αρθεί η παρανομία, μας έφεραν προ τετελεσμένου: “ΙΚΑ ή ΤΙΠΟΤΑ”. Και αυτό συνέβη, διότι ήταν υποχρεωμένοι να μας απορροφήσουν κάπου ΑΜΕΣΑ και ο πλέον κατάλληλος φορέας ήταν το ΙΚΑ λόγω των κενών που είχε.

Το άρθρο 12 του Ν.3899/2010 ΔΕΝ “ξεπάγωσε” λοιπόν, όπως εσφαλμένα διαδίδεται, την 9Κ εις βάρος των λοιπών διοριστέων του ΑΣΕΠ, κάτι τέτοιο άλλωστε θα ήταν ανέφικτο. ΔΕΝ την “ξεπάγωσε”, διότι ουδέποτε ήταν υπό το καθεστώς “παγώματος”. Το μόνο που έκανε ήταν να δώσει μια συμβιβαστική λύση στην παράνομη κατάσταση ομηρίας των επιτυχόντων της 9Κ καθορίζοντας το πώς θα απορροφηθούμε και καταργώντας παράλληλα τις θέσεις στην ΑΤΕ, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω νομικές ευθύνες των εμπλεκομένων, νομικές ευθύνες που ενισχύονταν ιδιαίτερα από το γεγονός ότι επιτυχόντες της ίδιας προκήρυξης (9Κ) είχαν προσληφθεί κι εργάζονται εδώ και ενάμιση χρόνο στην ΑΤΕ.

Μάλιστα έχει απαντηθεί επίσημα σε σχετικές ερωτήσεις, που κατατέθηκαν στη Βουλή, ότι η 9Κ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΕΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ 8Κ αλλά ΟΥΤΕ και προσμετράται στην αναλογία 1 προς 5 προσλήψεων-αποχωρήσεων, ώστε να επηρεαστεί με οποιονδήποτε τρόπο η απορρόφηση των επιτυχόντων της 8Κ.
http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#b4c1bff6-1e95-453b-89d0-09b8b9c54e90   (118ο – 132ο λεπτό)

Διαδίδεται επίσης ότι οι επιτυχόντες της 9Κ είναι ακατάλληλοι για το ΙΚΑ ή/και ότι δεν διαθέτουν τα ίδια προσόντα με τους επιτυχόντες της 8Κ, και γίνονται αβάσιμες συγκρίσεις μορίων μεταξύ των επιτυχόντων των δύο προκηρύξεων.

Το πρώτο είναι απολύτως ψευδές. Και είναι ψευδές, διότι η 9Κ και η 8Κ απαιτούσαν τα ίδια σχεδόν βασικά προσόντα (που καθορίζουν την καταλληλότητα των επιτυχόντων τους), κάτι που είναι απολύτως λογικό, αφού αμφότερες αφορούσαν εργασία γραφείου, με μοναδική διαφορά την απαίτηση σε γλωσσομάθεια αγγλικών, όπου οι απαιτήσεις της 9Κ υπερκάλυπταν αυτές της 8Κ. Όσον αφορά το δεύτερο (όπου εμπλέκονται και τα δευτερεύοντα προσόντα), είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση ανάμεσα σε μοριοδότηση διαφορετικών διαγωνισμών (όπου ακόμη και ο ίδιος υποψήφιος θα έχει διαφορετική μοριοδότηση κατά περίπτωση).

Με τις αποφάσεις λοιπόν του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, βρισκόμαστε για δεύτερη φορά όμηροι πολιτικών συνθηκών πέραν κάθε φαντασίας και πραγματικότητας. Χωρίς καμία ευθύνη από μέρους μας, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την ανεργία και τον αφανισμό. Πολλοί αφήσαμε τις δουλειές μας στον ιδιωτικό τομέα και πολλοί, χρόνια άνεργοι, μπήκαμε με όρεξη για δουλειά για τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα. Αυτό μπορεί οποιοσδήποτε να το διαπιστώσει, ρωτώντας την Διοίκηση του ΙΚΑ, για την μέχρι τώρα απόδοσή μας και διάθεση για εκπαίδευση και προσφορά. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Εργασίας για τροπολογία που θα ψηφιζόταν άμεσα στη Βουλή, καμία κίνηση δεν έχει γίνει, τρεις εβδομάδες σχεδόν μετά τη σχετική απόφαση του δικαστηρίου. Ήδη ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Ν. Παναγιωτόπουλος δεσμεύτηκε στη Βουλή, στις 16/11/12, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Β΄Αθήνας, Δ.Στρατούλη, ότι το θέμα θα επιλυθεί νομοθετικά.

Σας παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα: «Ασφαλώς και δεν βοηθά το ΙΚΑ η προχθεσινή εξέλιξη με την απόφαση περί απόλυσης των πεντακοσίων περίπου εργαζομένων πρώην προσληφθέντων στην ΑΤΕ. Είναι στις προθέσεις μας νομοθετική ρύθμιση για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα και να συνεχίσουν να εργάζονται αυτοί οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, διότι, αν ξαφνικά αποστερηθεί η διοικητική υποδομή του ΙΚΑ αυτούς τους εργαζόμενους, μπορώ να πω ότι θα καταστεί αδύνατη η διοικητική διεκπεραίωση των βασικών του λειτουργιών. Με άλλα λόγια πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσουν να εργάζονται εκεί και το έχουμε πει, θα το ρυθμίσουμε και νομοθετικά.»

Από ώρα σε ώρα αναμένεται η κοινοποίηση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου στη Διοίκηση του ΙΚΑ, κάτι που συνεπάγεται την αυτόματη απόλυσή μας. Θα αποτελούμε λοιπόν παρελθόν για έναν οργανισμό που πλήττεται από έλλειψη προσωπικού, καθώς οδηγούνται προς συνταξιοδότηση εκατοντάδες συνάδελφοι. Εμείς ως τώρα προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας εδώ και ενάμιση χρόνο σε όλα τα τμήματα, και έχουμε εκπαιδευτεί προς τούτο μέσω ειδικών σεμιναρίων. Το μόνο μας σφάλμα είναι ότι κάναμε αίτηση για μια προκήρυξη, όπως φαίνεται φάντασμα, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος. Οι μισοί δουλεύουν στην ΑΤΕ και οι άλλοι μισοί, τέσσερα χρόνια μετά, βρισκόμαστε σε μια μετέωρη κατάσταση, χωρίς να γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσεται. Παρακαλούμε να δείτε με ευαισθησία τη θέση μας και να πιέσετε ώστε να δοθεί μια δίκαιη και μόνιμη πολιτική λύση στην υπόθεσή μας.

Πηγή: ergatis