Ποιούς προστατεύουν οι κρατικές αρχές;

Posted on October 1, 2012 by

0


Του Ριρίκου Μαλατέστα.

Σύντομη ανασκόπηση των γεγονότων των τελευταίων ημερών:

Τις τελευταίες εβδομάδες το αντιφασιστικό κίνημα έχει αναλάβει δράση κατά της εγκληματικής δραστηριότητας της φασιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Μία από τις δράσεις που έχουν ξεκινήσει είναι η διοργάνωση αντιφασιστικών μοτοπορειώνπεριπολιών που γυρνάνε τα βράδια τους δρόμους των περιοχών όπου οι ναζί χτυπάνε μετανάστες. Το βράδυ της Κυριακής, η μοτοπορεία εντόπισε κοντά στην πλατεία Αμερικής μερικούς χρυσαυγίτες να σπάνε μαγαζιά μεταναστών και να χαιρετάνε φασιστικά. Απαντώντας στη βία κατά των μεταναστών, επιτέθηκαν στους ναζιστές (που πολύ βολικά τα ΜΜΕ ονόμασαν “κατοίκους της περιοχής”) και τραυμάτισαν δύο από αυτούς.

Η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν άμεση. Ομάδες Δέλτα, Δίας και Ματ άρχισαν να κυνηγούν τη μοτοπορεία σε όλη την Αθήνα. Έπεσαν με τις μηχανές τους πάνω σε διαδηλωτές, χτύπησαν άσχημα όσους συνελήφθησαν (23 άτομα) και σήμερα το πρωί τους οδήγησαν στον εισαγγελέα. Οι τραυματισμένοι διαδηλωτές ζήτησαν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, αλλά η αστυνομία και οι εισαγγελείς αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημά τους. Επί 18 ώρες προσπαθούσαν να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας, κάτι που προφανώς δεν μπόρεσαν να κάνουν. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις συνήθεις α λα κάρτ κατηγορίες (σύσταση συμμορίας, αντίσταση κατά της αρχής, οπλοκατοχή -για τα κοντάρια των σημαιών που κρατούσαν-). Εννοείται ότι κανένας από τους “κατοίκους” που συμμετέχουν στα πογκρόμ των τελευταίων ημερών δεν έχει συλληφθεί.

Οι συλληφθέντες που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ήταν όλοι άσχημα χτυπημένοι. Εννοείται ότι για αυτό δε διατάχθηκε καμία έρευνα από τις δικαστικές αρχές. Από το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, κατά το διάστημα δηλαδή που οι συλληφθέντες βρίσκονταν υπό κράτηση στα δικαστήρια της Ευελπίδων -χωρίς να έχουν το δικαίωμα να δουν τους δικηγόρους και τους οικείους τους- είχε καλεστεί συγκέντρωση αλληλεγγύης. Στη συγκέντρωση βρίσκονταν γύρω στα 500 άτομα που φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης στους συλληφθέντες.

Γύρω στις 9 το βράδυ, και χωρίς να έχει προηγηθεί απολύτως τίποτα που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή ή δικαιολογία, η αστυνομία επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους κυνηγώντας και χτυπώντας τους ανελέητα. Οι προκλήσεις και η εξύβριση ήταν διαρκείς. Για άλλη μια φορά η αστυνομία έδρασε όχι ως αστυνομία, αλλά ως ένστολο παρακλάδι της Χρυσής Αυγής. Η αντιμετώπιση των αντιφασιστών από χτες το βράδυ δε δείχνει τίποτα άλλο παρά μία προσπάθεια για αντίποινα. Οι δικαστικές αρχές συνέδραμαν την αστυνομία σε αυτή τουλάχιστον την περίπτωση.

Πηγές:

http://www.left.gr/article.php?id=8645#.UGjS8Rgj1Ko.facebook

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1425779

http://babushkagr.blogspot.gr/2012/09/blog-post_6565.html

http://www.left.gr/article.php?id=8732#.UGnGkg1ZaMg.facebook

Είναι πια προφανές ότι ο φασισμός που μας πλησιάζει με βήμα ταχύ δεν αποτελεί απειλή για το πολιτικό/οικονομικό οικοδόμημα. Αντίθετα,  χρησιμεύει ως το αντίπαλο “άκρο” προκειμένου να χτυπηθεί ο κόσμος του εργατικού/αριστερού/δημοκρατικού/αναρχικού/αντιφασιστικού κινήματος που αποτελεί τη μόνη πραγματική απειλή για τα συμφέροντα της τάξης που τζογάρει την επιβίωσή της στη στήριξη της τρόικας εσωτερικού (ΝΔ-Πασόκ-Δημάρ) και στα νέα μέτρα που θα μετατρέψουν τη χώρα σε λούνα παρκ του διεθνούς κεφαλαίου. Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις περί αντισυστημικότητας της Χρυσής Αυγής, η μέχρι τώρα κοινοβουλευτική πορεία της ομάδας των χιτλερικών έχει αποδείξει ότι ποτέ δεν αποτέλεσε στόχος τους η ανατροπή του συστήματος και η προστασία του λαού. Αντίθετα, έχουν αποδείξει ήδη ότι στις κρίσιμες στιγμές ότι η προστασία του μεγάλου κεφαλαίου είναι κάτι στο οποίο θα διακριθούν από δω και στο εξής (στήριξη του ιδιοκτήτη της Χαλυβουργίας Μάνεση, υπερψήφιση της ρύθμισης των χρεών των ΠΑΕ, συγκατάθεση στο ξεπούλημα της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ίδρυση γραφείου ευρέσεως εργασίας “μόνο για Έλληνες” μέσω του οποίου καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα).

Είναι ώρα το εργατικό κίνημα να προτάξει το αντιφασιστικό αίτημα. Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να σταθούμε απέναντι στους εγκληματίες που δε σέβονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε στα σωματεία μας και να εμποδίσουμε τις ξενόφοβες κραυγές να ακούγονται στο χώρο δουλειάς μας. Πρέπει να πιέσουμε τις συνδικαλιστικές μας οργανώσεις να πάρουν σαφή θέση καταδίκης του φασισμού. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να αποκαλούμε πια συναδέλφους όσους ασκούν παράνομη βία σε συνανθρώπους μας. Όσοι δουλεύουμε στο δημόσιο οφείλουμε να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων ανεξάρτητα από θρησκεία, χρώμα και φυλή. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις κρατικές αρχές να υπερασπιστούν τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας. Τα γεγονότα των τελευταίων δύο ημερών είχαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Όποιος τα βάζει με τους ναζιστές, να περιμένει αντίποινα από το κράτος. Ακραίο; Γιατί; Τιμωρήθηκε κάποιος χρυσαυγίτης τόσους μήνες που διαρκούν τα πογκρόμ; Τιμωρήθηκε κανένας φασίστας για ομολογημένες επιθέσεις σε ανθρώπους, σπίτια και κοινωνικούς χώρους; Αντίθετα, οι μόνοι που διώκονται και τιμωρούνται είναι όσοι αντιστέκονται έμπρακτα στον φασισμό. Οι καταστάσεις που βιώνουμε έχουν αρχίσει και μυρίζουν την αποφορά της επταετίας των συνταγματαρχών. Η ευθύνη πια μας ανήκει.