Aπελπιστική η κατάσταση στο Γ.Ν. Νίκαιας

Posted on July 11, 2012 by

0


ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ

Νίκαια, 10/7/12

Η κατάσταση στο νοσοκομείο μας αλλά και γενικότερα στην δημόσια περίθαλψη είναι ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ.

1. Υπάρχει τεράστια δυσκολία στην προμήθεια υλικών αλλά και στην αγορά αναγκαίων υπηρεσιών (π.χ. συντήρηση, κλπ.) , ακόμα και τροφίμων, που οφείλεται στην ταμειακή ανεπάρκεια του νοσοκομείου. Αυτό προέκυψε από την μείωση της κρατικής επιχορήγησης λειτουργικών εξόδων (55 εκ ευρώ το 2012 από 98 εκ ευρώ το 2011) καθώς και από το αυθαίρετο κούρεμα των εντόκων λογαριασμών του νοσοκομείου λίγο πριν το PSI (κλοπή 3 εκ. ευρώ από το νοσοκομείο μας).

2. Υπάρχει οξύτατο πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού. Εκτός από την γνωστή τραγική κατάσταση με το νοσηλευτικό, τεχνολογικό και βοηθητικό προσωπικό αντιμετωπίζουμε πλέον και πρόβλημα στελέχωσης με ιατρικό προσωπικό σε πολλά τμήματα. Η απαγόρευση προσλήψεων στον τομοέα της περίθαλψης έχει καταστροφικές συνέπειες για το νοσοκομείο μας, αλλά και για τα νοσοκομεία γενικότερα.

3. Η απαξίωση της προσφοράς των νοσοκομειακών ιατρών, που καταβάλλουν υπερπροσπάθεια μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, συνεχίζεται με τον ίδιο απαράδεκτο τρόπο.

· Το υποχρεωτικό εφημεριακό έργο μας παραμένει απλήρωτο. Μας οφείλονται οι δεδουλευμένες εφημερίες μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαίου και Ιουνίου 2012, καθώς και ένα μεγάλο μέρος των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Είναι δρομολογημένη η πληρωμή ΜΟΝΟ ενός μέρους των οφειλομένων του Μαρτίου. Οι αρμόδιοι καμία απάντηση δεν δίνουν για το τι θα γίνει με τα υπόλοιπα οφειλόμενα.

4. Τίθεται επί τάπητος η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΠΟΣΟΥ 12% από τις τακτικές αποδοχές των νοσοκομειακών ιατρών, με την εφαρμογή της περικοπής στα ειδικά μισθολόγια. Οι αποδοχές των νοσοκομειακών ιατρών τα 2 τελευταία χρόνια έχουν υποστεί μείωση άνω του 40%, από τις μεγαλύτερες στον δημόσιο τομέα. Οι νοσοκομειακοί ιατροί πλέον αντιμετωπίζουν ΟΞΥ το πραγματικό ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ.

5. Δρομολογείται άμεσο το κλείσιμο τμημάτων, αλλά και ολόκληρων νοσοκομείων. Ηδη από χθες η νέα πολιτική ηγεσία στέλνει 30 νοσηλευτές από το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής στο «Αττικόν» μία απόφαση της 2ης ΥΠΕ που εκτός από ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ είναι και ΠΑΡΑΝΟΜΗ, αφού σύμφωνα με την τελευταία νομοθεσία το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής συνδιοικείται με το δικό μας, και όχι με το «Αττικόν». Δυστυχώς, από τα παραπάνω φαίνεται πως οι εκπρόσωποι Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΔΝΤ και οι εγχώριοι «τοποτηρητές» τους της προηγούμενης και σημερινής κυβερνησης, έχουν αποφασίσει να διαλύσουν πλήρως την δημόσια περίθαλψη. Η υγειονομική ανθρωπιστική κρίση που προκαλείται από τν ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ λιτότητας, απειλεί την ίδια την επιβίωση του ελληνικού λαού. Τόσο το δικαίωμα του ελληνικού λαού στην ζωή , όσο και το δικαίωμα των υγειονομικών στην στοιχειώδη αξιοπρέπεια, επιβάλλουν την δημιουργία ενός παλλαϊκού πανυγειονομικού μετώπου προάσπισης του δικαιώματος όλων στην δημόσια δωρεάν υγεία. Σε αυτή την κατεύθυνση οι γιατροί του νοσοκομείου σε συντονισμό με φορείς και κατοίκους της περιοχής θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για την δημοσιοποίηση των προβλημάτων και την συγκρότηση λαϊκών θεσμών για την υπεράσπιση του νοσοκομείου μας.

Αποφασίζουμε:

· Παράσταση διαμαρτυρίας στον υποδιοικητή του νοσοκομείου όπου θα του κοινοποιήσουμε την πρόθεσή μας στο βαθμό που δεν αμείβονται πλέον οι εφημερίες και υποχρεωνόμαστε συνεπώς σε εργασία απλήρωτη, να τους διευκολύνουμε στο δύσκολο έργο τους με το ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ τον επόμενο μήνα (Αύγουστο). Κατά συνέπεια δεν καταθέτουμε προγράμματα εφημεριών για τον μήνα Αύγουστο.

· Κατάθεση μήνυσης εναντίον της διοίκησης του νοσοκομείου που ευθύνεται για την μη αμοιβή των εφημεριών μας, με βάση και το πρόσφατο καταδικαστικό για αυτούς πόρισμα της επιθεώρησης εργασίας.

· Καλούμε συντονιστικό γενικών συνελεύσεων των νοσοκομείων της Αττικής προκειμένου να καθορίσουμε την στάση μας και να εκπονίσουμε ένα σχέδιο δράσεων και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με ορίζοντα το τέλος Αυγούστου. Καλούμε όλα τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα στο βαθμό που πλέον καθίσταται αδύνατη η επιβίωση των ιατρών του ΕΣΥ να προετοιμάσουν απεργίες, επισχέσεις και κινητοποιήσεις διαρκείας.


Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών

Posted in: Γενικά