Ο λόγος των αποκλεισμένων (video)

Posted on June 6, 2012 by

0


Το μάθημα Κοινωνικός Αποκλεισμός του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ διδάσκεται από ανθρώπους που υφίστανται τον Κοινωνικό Αποκλεισμό.
Η σύνδεση μιας άλλης επιστημονικής προσέγγισης με την πράξη και η σύνδεση του πανεπιστημίου με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας οδηγούν στην δημιουργία νέων τόπων συνάντησης και κοινών δράσεων.
Μέσα από αυτήν την νέα εμπειρία αναδεικνύεται η κοινωνική χρησιμότητα του Πανεπιστημίου και ακυρώνεται η αγοραία αντίληψη γι΄αυτό.
Δύο ολοκληρωτικοί τόποι αποκλεισμού, τα ψυχιατρεία και οι φυλακές αποδομούνται από τους ίδιους τους επιζώντες της Ψυχιατρικής και τους φυλακισμένους. Οι ίδιοι θέτουν στην κρίση των φοιτητών τις κυρίαρχες θεωρίες και πρακτικές της Ψυχιατρικής και της Σωφρονιστικής και τα απάνθρωπα αποτυπώματα που αφήνουν στα Σώματα και στις Ψυχές των πολιτών που εγκλείονται σε φυλακές ή Ψυχιατρεία Οι δε πολίτες με αναπηρία και οι πολίτες με ειδικές ανάγκες αποκαλύπτουν στην ταινία την κρατική αδιαφορία και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Η ζωντάνια και το πάθος με το οποίο αγωνίζονται για βασικά ανθρώπινα δικαιώματα συνθλίβουν την εικόνα που διαχρονικά κατασκευάζεται για πολίτες δεύτερης κατηγορίες που δεν μπορούν να έχουν Λόγο και Δικαιώματα
Το ντοκιμαντέρ κατεγραψε επι 10 μηνες τους νεους τόπους συναντησης και κοινων δράσεων.

Υπεύθυνος Ντοκιμαντέρ: Κώστας Μπαϊρακτάρης, αν. Καθ/της Ψυχολογίας Α.Π.Θ.
Συμμετεχουν
ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ, Έλληνες και Γερμανοί
ΦΟΙΤΗΤΕΣ-ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ.
ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ (άνδρες και γυναίκες) ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΔΙΑΒΑΤΩΝ
ΤΟ ΚΕΛΙ ομάδα στήριξης των δικαιωμάτων των φυλακισμένων

ΣΕΝΑΡΙΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΡΑΜΙΔΙΩΤΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΗΜΗΝΑΚΗΣ — ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΠΦΑΙΛ — ΧΑΡΗΣ ΠΑΛΛΑΣ
ΗΧΟΣ: ΦΡΑΝΚ ΚΟΡΑΤΣΑ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΡΑΜΙΔΙΩΤΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ :ΗΛΙΑΝΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΤ3

Το πρώτο μέρος:

Το δεύτερο μέρος: