Ανοιχτή επιστολή του κ. Βαρουχάκη για το Πρόγραμμα Ψυχαργώς

Posted on June 6, 2012 by

0


Από το Psi-Action

Χάρης Βαρουχάκης

Ψυχίατρος

Τ. Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής

Γρηγορίου Ε 23, 18534 Πειραιάς

Τηλ. 210-4124630, e-mail bxaris@otenet.gr

Πειραιάς, 27 Μαΐου 2012

Προς:

Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κύριο Χρήστο Κίττα.

Θέμα: Η ψυχική Υγεία και το ΨΥΧΑΡΓΩΣ Γ΄(2011-2020)

Ανοικτή Επιστολή

Κύριε Υπουργέ,

Απευθύνομαι σε Σας επικαλούμενος κυρίως την ιατρική σας ιδιότητα και βασιζόμενος στην συναδελφική μας σχέση. Την επιστολή μου τη στέλνω ανοικτή με την ελπίδα ότι έτσι ίσως και φτάσει σε σας, και με τη προσδοκία ότι θα βρεθούν και άλλοι (δεν περιμένω πολλούς), που θα σας πουν καθαρά και δημόσια την αλήθεια.

Κύριε Υπουργέ,

Αυτό που η εκπόρνευση της έννοιας των λέξεων ονόμασε «ανοικτή διακυβέρνηση» και «διαύγεια» είναι μια ιταμή απόπειρα παραπλάνησης των αφελών. Τα κλειδιά, για τις, ερμητικά κλειστές για τους άλλους, πόρτες της πρώτης, και το φως το αληθινό για τη δεύτερη κατέχουν οι λίγοι (συνήθως εκλεκτοί και ευνοούμενοι της εκάστοτε κρατούσας κομματοκρατορίας και οι έχοντες τις κατάλληλες και με διάφορους τρόπους προσβάσεις στην εξουσία). Όλοι εμείς οι άλλοι, οι πολλοί, παραμένουμε απωθημένοι στο περιθώριο, χαμένοι σ’ ένα σκοτεινό Λαβύρινθο Νόμων, Διαταγμάτων, Yπουργικών Αποφάσεων και εν γένει Διοικητικών Πράξεων των κατά καιρούς και κατά τις περιστάσεις εμπνεύσεων της πιο στυγνής και αδιαφανούς γραφειοκρατίας, (που αλλάζουν συνεχώς και απροσδοκήτως), και άλλων παντός τύπου και αγνώστου περιεχομένου εγγράφων.

Κύριε Υπουργέ,

Περίεργα -και απορίας άξια- πράγματα εξακολουθούν να συμβαίνουν στο χώρο της Ψυχικής Υγείας. Και θα μπορούσα αν κάποιος από τους συνεργάτες σας με καλούσε να του παραθέσω άπειρα έγγραφα στοιχεία που δικαιολογούν τους ισχυρισμούς και τους φόβους μου. Μόνο ενδεικτικά σας αναφέρω τα εξής και θα επανέλθω.

1. Ο κ. Λοβέρδος έχει φροντίσει να δεσμεύσει την όποια Κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές διορίζοντας τους εκλεκτούς του σε καίριες θέσεις για την άσκηση της πολιτικής στην ψυχική Υγεία του δημόσιου τομέα τα επόμενα δύο χρόνια (π.χ. στα συρρικνωμένα και υπολειτουργούντα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων).

2. Η απελθούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θέλησε να δεσμεύσει την πολιτική του Κράτους σε θέματα ψυχικής υγείας μέχρι το έτος 2020 με σαφή τον προσανατολισμό στην επικυριαρχία των Εταιρειών που λέγονται μεν μη κερδοσκοπικές (Μη κυβερνητικές Οργανώσεις – Ν.Π.Ι.Δ.), χρηματοδοτούνται όμως σχεδόν εξ ολοκλήρου από το Κράτος και γιγαντώνονται πέραν παντός ανεκτού ορίου και σε βάρος του Δημόσιου Τομέα που επίσης πέραν παντός ανεκτού ορίου συρρικνώνεται.

Η προσπάθεια αυτή της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ολοκληρώθηκε με το «Δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης μονάδων και δράσεων ψυχικής υγείας ΨΥΧΑΡΓΩΣ Γ΄(2011-2020)», που εγκρίθηκε με την Υπουργική Απόφαση με αριθμό Υ5β/Γ.Π./οικ 46769. Την απόφαση έλαβε ο κ. Μπόλαρης τρεις μέρες πριν από τις εκλογές της 6ης-5ου-2012, αναρτήθηκε δε στη θεοσκότεινη «Διαύγεια» την 18-05-2012, δεκαπέντε μέρες μετά και ενώ ο κ. Μπόλαρης δεν ήταν Υπουργός.

Αφήνω σε σας να κρίνετε αν όλα αυτά συνάδουν με τις αρχές της χρηστής διοίκησης. Εγώ απλώς εκφράζω την αγανάκτηση μου να βλέπω να συνεχίζονται οι ίδιες πρακτικές που οδήγησαν την πατρίδα μου στη παρακμή που ζούμε. Και το Υπουργείο Υγείας ακόμα και επί υπηρεσιακής Κυβέρνησης να ισχυρίζεται και να υποκρίνεται ότι συνεχίζει τη «διαβούλευση» όταν το ίδιο στην πιο πάνω Υπουργική Απόφαση αναφέρει μεταξύ των άλλων και επί λέξει ότι ο κ Μπόλαρης πριν καταλήξει στην απόφασή του είχε υπόψη « …Την από 22-12-2011΄Εκθεση της Ομάδας Εργασίας για την αναθεώρηση του Προγράμματος Ψυχαργώς 2011-2020, όπως αναδιαμορφώθηκε μετά τη διαδικασία διαβούλευσης».

Κύριε Υπουργέ,

Μέσα σ’ αυτό το χάος και τη γενικευμένη παρακμή που ζούμε, δεν ξέρω τι μπορείτε να κάνετε και τι να σας προτείνω. Αυτό που γνωρίζω είναι ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν για την αδιαφανή, αναποτελεσματική, άδικη για τους πολλούς, ίσως δε και ιδιοτελή και παράνομη διαχείριση των πόρων που διατίθενται για τους ψυχικά πάσχοντες, εάν τα πράγματα εξελιχθούν ανεμπόδιστα και σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί. Και παραμένω στη διάθεση σας, αν το θελήσετε, για να αποδείξω, πέραν των όσων γενικών σας εξέθεσα ανωτέρω, με συγκεκριμένα στοιχεία που αναφέρονται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, τη βασιμότητα των φόβων μου.

Γι’ αυτό σας παρακαλώ θερμά:

1. Εάν ο Νόμος σας το επιτρέπει, να περιορίσετε τη θητεία των διορισμένων από την απελθούσα πολιτική ηγεσία Διοικητικών Συμβουλίων μέχρι του διορισμού αυτών που θα επιλέξει η Κυβέρνηση που θα προέλθει από τις εκλογές (Ελπίζω να το κάνει με πραγματικά διαφανή διαδικασία και αξιοκρατικά κριτήρια).

2. Να αναστείλετε την ισχύ της πιο πάνω Υπουργικής Απόφασης και να ανασυγκροτήσετε το ταχύτερο την Ομάδα Εργασίας για την αναθεώρηση του Προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ 2011-2020. Και τουλάχιστον να εντάξετε σ’ αυτήν εκπροσώπους από ανεξάρτητα θεσμικά όργανα (π.χ. Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Πασχόντων, Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), ώστε να υπάρχει κάποια ισορροπία με τα μέλη των Ν.Π.Ι.Δ. που μετέχουν στην Ομάδα με ισχυρή και προεξάρχουσα θέση και να υπάρχει ουσιαστική εκπροσώπηση προσώπων που βρίσκονται σε αδυναμία να υπερασπιστούν αβοήθητα τα δικαιώματά τους και τη ζωή και τη μοίρα τους.

3. Αναθέσατε σ’ αυτή την διευρυμένη Ομάδα Εργασίας και το έργο της επανεξέτασης όλων των μέχρι σήμερα εγκρίσεων σκοπιμότητας με βασικό κριτήριο το συμφέρον των ψυχικά πασχόντων πρωτίστως αλλά και το συμφέρον των εργαζόμενων στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές, που είναι απόλυτα συνυφασμένο με το συμφέρον των αρρώστων.

Σας ευχαριστώ

Χάρης Βαρουχάκης