Τα δημόσια αγαθά ξεπουλιούνται και χωρίς κυβέρνηση

Posted on May 16, 2012 by

1


Ο αυτόματος πιλότος του νεοφιλελεύθερου ξεπουλήματος της χώρας καλά κρατεί. Ελάχιστες μέρες μετά τις εκλογές, χωρίς να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, και στο δρόμο για τις επαναληπτικές εκλογές, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προχωράει στην εκποίηση μέρους της περιουσίας του ελληνικού λαού, αξίας πολλών εκατομμυρίων.

Τη στιγμή που ο λαός ξεκάθαρα με την ψήφο και τους αγώνες του, έχει δείξει τη (σχεδόν) ολοκληρωτική αντίθεσή του στο Μνημόνιο, την πολιτική λιτότητας και τις επιταγές της Τρόικας, μία ανώνυμη εταιρεία δε σταματάει το αντιδημοκρατικό και καταστροφικό της έργο, το οποίο στοιχίζει καθημερινά  εκατομμύρια ευρώ σε όλους μας.

Η ΔΕΗ συγκαταλέγεται στις δεκατέσσερις εταιρείες του Δημοσίου που, με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, περιήλθαν στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο έχει τα δικαιώματα ψήφου των δεκατεσσάρων αυτών εταιρειών και, άρα, μπορεί να προβεί σε πώλησή τους.

Αναλυτικότερα, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση της Διυπουργικής, σύμφωνα με την οποία μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ τα ακόλουθα περιουσιακά στοιχεία:

– Το 51,03% του μετοχικού κεφαλαίου το ΟΛΠ.
– Το 50,96% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ.
– Το 65% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.
– Το 34,03% της ΕΥΔΑΠ.
– Το 34,01% της ΕΥΑΘ.
– Το 98,44% του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος.
– Το 80,97% της ΕΛΒΟ.
– Το 25% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
– Το 17% της ΔΕΗ.
– Το 34,04% του μετοχικού κεφαλαίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
– Το 92,68% των μετοχών της ΑΤΕ.
– Το 100% της «Ελληνικό Α.Ε.».
– Το 35,47% της «Ελληνικά Πετρέλαια».
– Το 55,19% της ΛΑΡΚΟ.

Με τις μεταβιβάσεις αυτές, μπαίνει στην τελική ευθεία η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του τρέχοντος έτους.

Εξάλλου χθεσινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, διευκρινίζει ότι δεν πωλούνται τα πάγια περιουσιακά στοιχεία της ΕΥΔΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μάκης Βορίδης, είχε δηλώσει νωρίτερα πως «η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ δεν πρέπει να προσεγγίζεται ως απλή πώληση κάποιων πάγιων περιουσιακών στοιχείων» προσθέτοντας πως το υπουργείο πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στη διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Ωστόσο, το Ταμείο ανακοίνωσε πως η αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ δεν αφορά σε πώληση παγίων αλλά όπως προβλέπεται από τη δεύτερη δανειακή σύμβαση που υπερψηφίσθηκε από τη Βουλή αφορά στην ανάθεση ύστερα από διεθνή διαγωνισμό της διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως με βάση το σχετικό νόμο για την ίδρυση και λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ οι αποκρατικοποιήσεις εκτελούνται με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου.

Πάνω από όλα η δημοκρατία…