Σκοπός τους η απαγόρευση των διαδηλώσεων στην Αθήνα.

Posted on February 16, 2012 by

0


Από το κλομπ του ματατζή μέχρι τις κραυγές των καναλιών και από τον χημικό πόλεμο μέχρι τις προσπάθειες της παράνομης κυβέρνησης να απαγορεύσει ουσιαστικά τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, η καταστολή έχει πολλά πρόσωπα.

Τη στιγμή που ο λαός αρχίζει να βγαίνει μαζικά στους δρόμους και να αποδεικνύει τη δύναμή του, το οικονικο/πολιτικό καθεστώς προσπαθεί να φιμώσει τη φωνή του.

Ιδού πως έχει η είδηση που βρήκαμε εδώ:

Αναμόρφωση της νομοθεσίας εξετάζει η κυβέρνηση ώστε όταν διοργανώνονται μικρότερες διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, οι συγκεντρωμένοι να περιορίζονται σε μία λωρίδα κυκλοφορίας και κάτω από αυστηρή περιφρούρηση.Αυτό προέκυψε από όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που έγινε απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με θέμα τους πρόσφατους βανδαλισμούς.

Τα τρία θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση ήταν οι αποζημιώσεις των επιχειρήσεων που επλήγησαν και η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των δημόσιων χώρων από τους βανδαλισμούς που προκλήθηκαν την Κυριακή, η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου σύμφωνα με το Σύνταγμα, για τους όρους και τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης διαδηλώσεων στα αστικά κέντρα και η θεσμοθέτηση ειδικών κυρώσεων για την πρόκληση καταστροφών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Οι λύσεις που φαίνεται να προκρίνονται είναι να δοθούν σε πρώτη φάση, περίπου, από 10.000 ευρώ στις 170 επιχειρήσεις που επλήγησαν και να συσταθεί μία επιτροπή η οποία θα κάνει αποτίμηση των ζημιών για να δοθούν περαιτέρω αποζημιώσεις, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Για τα συλλαλητήρια και τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να αναμορφωθεί η νομοθεσία και ως «μπούσουλας» ζητήθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας η πρόταση που είχε συντάξει προ διετίας μαζί με τις επιχειρήσεις του εμπορικού κέντρου της Αθήνας, η οποία ανέφερε τα εξής:

  • Oποιος θέλει εφεξής να διαδηλώνει στο κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να ζητάει εγγράφως την άδεια της αστυνομίας και της δημοτικής αρχής, πέντε μέρες πριν από τη διεξαγωγή της διαδήλωσης.
  • Oποιος δεν μπορεί να διασφαλίσει την τάξη και την περιφρούρηση της διαδήλωσης που διοργανώνει οφείλει να συνεργάζεται με την αστυνομία και να της ζητά, με αποζημίωση, πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης. Αλλως, για κάθε ζημιά δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, αναλαμβάνει στο ακέραιο την ευθύνη αποζημίωσης. Σε περίπτωση όπου ο οργανωτής έχει ζητήσει πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης και σημειωθούν ζημιές, την ευθύνη αποζημίωσης την αναλαμβάνει η Αστυνομία.
  • Ολες οι διαδηλώσεις πλην αυτών που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σε πανελλαδικές απεργίες, την πορεία του Πολυτεχνείου και την Πρωτομαγιά υποχρεωτικά οφείλουν να καταλαμβάνουν μία λωρίδα κυκλοφορίας. Διαφορετικά, οι πορείες στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας να μην επιτρέπονται.

Σημειώνεται ότι η λήψη αυτών των μέτρων δεν αφορά τις μεγάλες πορείες που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Επιπλέον, αναφέρθηκε αυτό που έχει γίνει ήδη γνωστό από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ότι θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη και την αποκατάσταση των ζημιών του διατηρητέου κτιρίου που στεγάζει τους ιστορικούς κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων.

 

Η ΑΔΕΔΥ απάντησε με αυτό το κείμενο:

 

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταδικάζει την σχεδιαζόμενη “αναμόρφωση” του πλαισίου για τις πορείες και τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας που προωθεί η μνημονιακή Κυβέρνηση.

Μετά τις καθημερινές εξωφρενικές απαιτήσεις της Τρόικας και των δανειστών, που επιχειρούν εκβιαστικά να επηρεάσουν ακόμα και την ελεύθερη βούληση των πολιτών, η Κυβέρνηση Παπαδήμου και τα κόμματα που τη στηρίζουν, επιχειρούν να βάλουν στο “γύψο” και το δημοκρατικό δικαίωμα του “συνέρχεσθαι” (!), σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι βιώνουν μια απάνθρωπη πολιτική ακύρωσης των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων των τελευταίων εβδομήντα χρόνων.

Η πρόταση της Επιτροπής υπό τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο, που είδε το φως της δημοσιότητας και προβλέπει ακύρωση ή αυστηρό περιορισμό των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, με ταυτόχρονη δέσμευση των Συνδικάτων, τόσο όσον αφορά στο χρόνο διεξαγωγής τους όσο και την έκταση των εκδηλώσεων, αποτελεί ουσιαστικά “αντιγραφή” μιας αυταρχικής πρότασης που προ διετίας είχε καταθέσει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος και στοχεύει ουσιαστικά στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων.

Από την πρόταση γίνεται κατανοητό ότι οι μεγαλειώδεις ειρηνικές συγκεντρώσεις των εργαζομένων και των Συνδικάτων είναι το πραγματικό πρόβλημα Κυβέρνησης και της Τρόικας, που προσπαθούν -με πρόσχημα τις πρόσφατες καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας- να εμποδίσουν τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές τους.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.