Σχέδιο Νόμου για τις Ιατρικές Ειδικότητες

Posted on December 22, 2011 by

0


Συχνές είναι πλέον οι παραστάσεις διαμαρτυρίες έξω από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αντικείμενο το υπό δημόσια διαβούλευση Σχέδιο Νόμου για τις Ιατρικές Ειδικότητες.

Η πρόταση του ΚΕΣΥ, η οποία προωθείται ως Σ.Ν., και έχει τεθεί προς δημόσια διαβούλευση (http://www.yyka.gov.gr/articles/health/telikh-protash-kesy-gia-to-sxedio-nomoy-ths-iatrikhs-ekpaideyshs/800-telikh-protash-kesy-gia-to-sxedio-nomoy-ths-iatrikhs-ekpaideyshs ) συναντά ισχυρές αντιδράσεις από φοιτητές ιατρικής, εν αναμονή και ειδικευόμενους ιατρούς.

Βασικό και ουσιαστικό επιχείρημα του αντίλογου είναι η απαξίωση των πτυχίων των ιατρικών σχολών με την υποβολή των υποψηφίων ειδικευόμενων ιατρών…ξανά…σε εξετάσεις.

Και πριν το Υπουργείο προχωρήσει σε οποιαδήποτε σχετική νομοθετική ρύθμιση ας μελετήσει τα αποτελέσματα του νόμου Αρσένη – Ευθυμίου στον τομέα της Β’βάθμιας εκπαίδευσης με τον διορισμό εκπαιδευτικών μέσω Α.Σ.Ε.Π., ο οποίος και τότε προέβαλε την δικαιολογία του μεγάλου χρόνου αναμονής βάσει επετηρίδας.

Η επετηρίδα καταργήθηκε επιτυχώς, αλλά οι χρόνοι αναμονής, φυσικά, δεν μειώθηκαν ποτέ και η πλειοψηφία των αδιόριστων εκπαιδευτικών ωθήθηκε στην ανασφάλιστη παραπαιδεία, ενισχύοντας παράλληλα τα φροντιστήρια προετοιμασίας για τους διαγωνισμούς Α.Σ.Ε.Π. . Το μοναδικό διαρκές αποτέλεσμα ήταν ο αβέβαιος έως ανέφικτος διορισμός.

Οι φόβοι, λοιπόν, και οι αντιδράσεις των θιγόμενων δεν είναι αβάσιμες και οι συνέπειες ενός τέτοιου νόμου είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσουν άμεσα ομοιότητες με αυτές του εκπαιδευτικού νόμου.

Στην σημερινή, 21/12/2011, κοινή παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας, του Κινήματος Νέων Ιατρών και της Επιτροπής Νέων Ιατρών και Ειδικευόμενων του Ιατρικού Συλλόγου  Αθηνών, έξω από το  Υπουργείο Υγείας τα βασικά αιτήματα ήταν:

– ην άμεση απόσυρση του προσχεδίου νόμου για τις Ιατρικές Ειδικότητες

– η κατάργηση των  συγχωνεύσεων και του κλεισίματος των νοσοκομείων

– κλαδικές συμβάσεις  εργασίας για όλους τους ιατρούς

– επανασχεδιασμός του ΕΟΠΥΥ και του  Υγειονομικού χάρτη

– άμεση κάλυψη των τραγικών ελλείψεων στα νοσοκομεία

– δυνατότητα ελεύθερης συνταγογράφησης για όλους τους ιατρούς

– να ανοίξουν  άμεσα οι λίστες για ειδικότητα που μένουν κλειστές

– καμία μείωση οργανικών  θέσεων στα νοσοκομεία

– αύξηση των θέσεων ειδικότητας

– Δημόσια δωρεάν  υγεία υψηλού επιπέδου για όλους τους πολίτες

Ακολουθούν οι λοιπές θέσεις τους:
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ
Ενώ κατά  τη διάρκεια της τυχαίας συνάντησής μας την Παρασκευή 16/12/11 με τον Υπουργό  Υγείας κο Λοβέρδο, είχε προγραμματιστεί ευρεία συνάντηση στο αμφιθέατρο του  Υπουργείου για σήμερα στις 11 το πρωί , σε συνδυασμό με την κινητοποίηση του  Ιατρικού κλάδου, ανεβλήθη τελευταία στιγμή και ενώ είχε ήδη εξαγγελθεί στάση  εργασίας από την ΕΙΝΑΠ.
Είναι ολοφάνερο ότι το Υπουργείο αποφεύγει την  ευρεία συνάντηση εν μέσω κινητοποίησης και προχωρά σε επικοινωνιακά τρικ ,μεταθέτοντάς την για αύριο στις 8πμ, χώρις να υπάρχει προγραμματισμένη  κινητοποίηση ή απόφαση συνέλευσης του ΣΦΙΑ.
Ο Ιατρικός κλάδος δεν  αποτελεί αντικείμενο επικοινωνιακής πολιτικής κανενός Υπουργού. Βρισκόμαστε σε  περίοδο κινητοποιήσεων, διεκδικούμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και  αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης για όλους. Το Υπουργείο θα μας έχει απέναντί του  σε όλες τις μεθοδεύσεις κατάλυσης κάθε εργασιακής προοπτικής, σε όλες τις  μεθοδεύσεις κατάργησης του Δημόσιου συστήματος Υγείας.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Πανελλαδική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 11/1/2012.
ΚΑΛΟΥΜΕ
– Την ΟΕΝΓΕ και την ΕΙΝΑΠ να προκυρήξουν 24ωρη  απεργία την ημέρα της κινητοποίησης. – Τους φοιτητικούς συλλόγους της χώρας  να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις και να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής. – Τις Ενώσεις Ιατρών της χώρας να καλέσουν συνελεύσεις στα νοσοκομεία και να  πάρουν αποφάσεις  συμμετοχής. – Τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας να πάρουν  αποφάσεις συμμετοχής στα ΔΣ, να ενημερώσουν τους συναδέλφους και να φροντίσουν  για τη μετάβαση των συναδέλφων στην Αθήνα.
Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ Ο  ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΣΕ  ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΑΣ
ΣΦΙΑ Κίνημα Νέων Ιατρών Επιτροπή Νέων Ιατρών και Ειδικευόμενων ΙΣΑ
Also read: http://www.trelokouneli.gr/2011/12/blog-post_3898.html#ixzz1hD6Wc0Ht

Tagged: ,
Posted in: Γενικά